stappenplan

Hoe plaats ik een tuinhuisje?

Een tuinhuis is gemakkelijk als opbergruimte of fietsenstalling maar brengt daarnaast ook een gezellige sfeer in de tuin. Er zijn veel verschillende tuinhuizen beschikbaar. Tuinhuizen met een overkapping, opbergruimte, een schuifdeur of een scharnierdeur.

En dan zijn tuinhuisjes ook nog eens verkrijgbaar in verschillende materialen en vormen. Je kunt kiezen voor een kunststof, houten of metalen tuinhuis. Afhankelijk van de functie, de ruimte en je smaak maak je de keuze. In deze video zie je hoe je een tuinhuis met overkapping monteert.

Let op!

Bij een tuinhuis groter dan 40 m² en hoger dan 3,5 m, of een totaal aan 40 m² vrijstaande bijgebouwen (carport, vrijstaande garage, serre, tuinhuis etc.) is het nodig een vergunning aan te vragen. Ook in ruimtelijk kwetsbaar gebied, een oeverzone of 5 m brede strook langs waterlopen mag je niet zomaar een tuinhuis plaatsen. Twijfel je? Vraag na bij je gemeente of het nodig is een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van je tuinhuis.

Veeg stof en vuil weg
stap 1

Veeg stof en vuil weg

Bedenk waar je het tuinhuis wilt plaatsen. Baken de ruimte af met piketpaaltjes en draad. Maak de grond proper en vlak. Controleer of het grondstuk waterpas is. Volg voor het opbouwen van het tuinhuis steeds de instructies die bij jouw tuinhuisje geleverd zijn.

Wil je elektriciteit of verlichting in je tuinhuis? Leg dan voor je het tuinhuis gaat plaatsen eerst een ondergrondse elektraleiding aan. Gebruik hiervoor een buitenkabel met een gevlochten stalen binnenmantel.

Plaats de onderste wandplanken
stap 2

Plaats de onderste wandplanken

Leg de wandplanken van het tuinhuis binnen handbereik. Plaats de onderbalken van het tuinhuis op je bestrating.

Stapel de wandplanken 8 lagen hoog
stap 3

Stapel de wandplanken 8 lagen hoog

Plaats vervolgens de wandbalken stuk voor stuk bovenop de onderbalk, tot 8 lagen hoog. Klop de wandbalken van het tuinhuis een paar keer goed op hun plaats met een rubberen hamer. Leg een klein houten plankje ter bescherming op de plek waarop je met de hamer slaat. Klop niet op het uiteinde van de wandplank maar op het langste deel van de plank.

Monteer het deurkozijn
stap 4

Monteer het deurkozijn

Bouw het deurkozijn van het tuinhuis op volgens de bijgeleverde instructies.

Schuif het deurkozijn over de wandplanken
stap 5

Schuif het deurkozijn over de wandplanken

Plaats het gemonteerde deurkozijn na 8 lagen over de wandplanken.

Stapel de wandplanken verder op
stap 6

Stapel de wandplanken verder op

Ga verder met het stapelen van de wandplanken. Afhankelijk van welk type tuinhuis je plaatst, kan het nodig zijn dat je de bovenste wandplanken uit elkaar moet schroeven om ze verder te stapelen. Nadien schroef je de bovenste plank weer vast.

Controleer of het deurkozijn waterpas staat voordat je het bevestigt aan de wand. De afstand tussen de overstaande hoeken moet gelijk zijn.

Monteer de verbindingsbalk voor de overkapping aan de achterwand
stap 7

Monteer de verbindingsbalk voor de overkapping aan de achterwand

Schroef aan de achterwand van het tuinhuis de verbindingsbalk voor de overkapping vast. Controleer of deze balk waterpas staat.

Stapel de wandplanken van de overkapping
stap 8

Stapel de wandplanken van de overkapping

Stapel de wandplanken van de overkapping op dezelfde manier als die van het tuinhuis. Wees voorzichtig met het aankloppen van de wandplanken.

Monteer de steunpaal op de paalhouder
stap 9

Monteer de steunpaal op de paalhouder

Bevestig de steunpaal van de overkapping op de (bijgeleverde) platte paalhouder.

Verbind de steunpaal met de wanden
stap 10

Verbind de steunpaal met de wanden

Plaats de steunpaal zodat je deze kan verbinden met de wandplanken. Stapel de bovenste wandplanken verder op.

Verstevig de kruising van het tuinhuis en de overkapping met enkele schroeven. Zet de schroeven vast onder een hoek van 45°.

Plaats de draagbalken voor het dak
stap 11

Plaats de draagbalken voor het dak

Plaats de draagbalken voor het dak van het tuinhuis en de overkapping. Klop deze aan met de rubberen hamer. Verstevig de draagbalken met enkele schroeven. Zet de schroeven vast onder een hoek van 45°.

Tip!

Bevestig houten latten aan de achterwand van het tuinhuis voor het krimpen van het hout op te vangen.

Plaats het houten onderdak
stap 12

Plaats het houten onderdak

Plaats het houten onderdak van het tuinhuis op de draagbalken. Controleer regelmatig met een meter de lengte van de oversteek van het onderdak en zorg dat deze gelijk blijft. Zaag de laatste lat van het onderdak op maat voor je deze bevestigt.

Plaats de dakbedekking
stap 13

Plaats de dakbedekking

Breng de (bijgeleverde) dakbedekking aan op het houten onderdak. Klop de dakbedekking vast met spijker met platte kop en klauwhamer. Zorg voor voldoende overlap bij de verschillende stroken om het dak waterdicht te maken. Snij de stukken dakbedekking die over de dakrand van het tuinhuis komen af met een breekmes.

Monteer de daklijsten
stap 14

Monteer de daklijsten

Bevestig de houten daklijsten met spijkers aan de dakrand van het tuinhuis.

Monteer de deur in het deurkozijn
stap 15

Monteer de deur in het deurkozijn

Werk het tuinhuis af door de deur te monteren. Bevestig eerst de scharnieren. De afstand van de scharnieren tot het deurkozijn moet overal gelijk zijn om de deur evenwijdig te laten hangen. Hang de deur in de scharnieren.

Monteer vervolgens het cilinderslot, de deurklink en de afdekplaten van het slot.

Fundering voor je tuinhuis

Heb je geen bestrating om je tuinhuis op te plaatsen? Maak dan eerst een fundering zo groot als de oppervlakte van het tuinhuis. Graaf hiervoor de grond tot circa 15 cm uit. Zaag houten of kunststof planken op maat en schroef ze aan elkaar voor de bekisting. De bekisting zorgt ervoor dat het beton op de juiste plaats blijft. Plaats de bekisting langs de randen van het uitgegraven grondoppervlak.

Bekleed de grond aan de binnenkant van de bekisting eventueel met folie, dit voorkomt dat het beton zich met aarde mengt. Om te vermijden dat het funderingsbeton barst, kun je het beton wapenen met wapeningsnetten. Laat deze netten niet rusten op de folie. Ondersteun de netten met bakstenen. Controleer of deze waterpas liggen voordat je het net erop legt.

Giet het beton in de bekisting, prik erin met een stok om het te ontluchten. Sla met een hamer op de buitenzijde van de bekisting om de massa nog eens extra te ontluchten, wanneer het beton nog vloeibaar is. Strijk de fundering glad met een spaan en laat het enkele dagen uitharden. Als je kant-en-klare beton gebruikt, raadpleeg dan de verpakking voor de juiste droogtijden.

Verwijder de houten bekisting wanneer het beton volledig is uitgehard. Kunststof bekisting hoef je niet te verwijderen.

Meer klusadvies

tuinhuis-schutting-beitsen
Hoe beits ik mijn tuinhuis? stappenplan
carport-maken-gamma-app
Hoe plaats ik een carport? stappenplan
pergola-plaatsen
Hoe plaats ik een vrijstaande pergola? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in