stappenplan

Hoe isoleer ik mijn plat dak langs buiten?

Wil je comfortabel onder een plat dak wonen, dan is goede dakisolatie een must. Bovendien verlaag je dan de stookkosten aanzienlijk. Een plat dak isoleren, doe je meestal via de bovenkant van het dak. Je plaatst daarbij het isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie.

stap 1

Reinig jouw plat dak

Zorg dat de huidige dakbedekking schoon is. Omdat de roofing van een plat dak een goede bodem vormt voor mos, is het nodig om dit met een moswerend middel te behandelen. Breng het product met een borstel aan over de volledige lengte van het dakoppervlak. Laat het inwerken (meestal een uurtje, raadpleeg de gebruiksaanwijzing) en maak het dak zuiver met een hogedrukreiniger.

Herstel eventuele beschadigingen in de dakbedekking met reparatiepasta en dakplaten. Is de dakbedekking er slecht aan toe? Dan is het beter om het volledige dak te vernieuwen.

Om de isolatie van een bestaand plat dak te verbeteren, is een na-isolatie met isolatieplaten een ideale oplossing. Let op: dit laat je beter over aan jouw isolatiespecialist.

Tip!

Controleer of de dakrand na het plaatsen van de isolatie nog voldoende uitsteekt (minstens 7 cm). Is dat niet het geval? Gebruik dan dunnere isolatieplaten of verhoog de dakrand.

stap 2

Plaats de dakisolatie

Plaats de eerste rij isolatieplaten in de lengterichting van het dak, laat de kopse kanten nauwkeurig aansluiten. De volgende rij leg je zodanig dat de platen ten opzichte van elkaar in halfsteensverband komen te liggen. Je snijdt de platen met een decoupeerzaag dan middendoor, als dat nodig is. Het is belangrijk dat de rijen zo dicht mogelijk tegen elkaar liggen. Meestal beschikken de platen voor dakisolatie over een tand- en groefsysteem, zodat ze perfect in elkaar passen.

Maak boven de afvoer, bij het laagste punt van het dak, een gat in de isolatie met een klokboor of met een groot gekarteld mes.

stap 3

Fixeer de dakisolatie

De folie lijm je met een speciale contactlijm op de isolatieplaten vast. Let op: sommige naakte isolatieplaten mag je niet rechtstreeks met de EPDM-folie verlijmen. Dan schroef je er eerst nog een houten ondervloer op vast. Isolatieplaten met een glasvliesbekleding mag je wel rechtstreeks met de EPDM-folie afwerken.

Breng de lijm met een roller aan op het dakoppervlak. Wacht tot de lijm droog begint aan te voelen en druk de eerste baan EPDM-folie vast op het dak met een harde borstel. Rol vervolgens de lijm voor de volgende foliebaan op het dak. Breng ook lijm aan op een gedeelte van de eerste baan EPDM, zodat de foliestroken elkaar overlappen (zo'n 10 tot 15 cm).

Werk op deze manier het hele plat dak af. De randen bekleed je met zink- of loodslabben, al zijn de EPDM-slabben met aluminiumverstevigingen milieuvriendelijker én moderner.

Meer weten? Breng dan een persoonlijk bezoekje aan jouw GAMMA of laat je online adviseren.

stap 4

Voorzie de afvoer

Voorzie een afvoer. Snij boven de afvoer een gat in de EPDM-folie om de voorgevormde uitloop in te plaatsen. Maak het oppervlak rondom het gat zuiver, breng een laag EPDM-pasta aan en plaats de uitloop.Druk de slab van de uitloop stevig aan.

Tip!

Vang het opgevangen regenwater op, bijvoorbeeld voor huishoudelijk gebruik. Dat is mooi meegenomen!

Plat dak dubbel isoleren

Bij oudere platte daken voldoet de isolatie meestal niet meer aan de huidige energienormen. Het gevolg? Hogere verwarmingskosten en een dalend wooncomfort.
De oplossing? Je plat dak dubbel isoleren met een extra isolatielaag bovenop de dakconstructie. Daarvoor heb je keuze uit drie opties:

1/ Plat dak dubbel isoleren als ‘warm dak’: de isolatielaag ligt tussen de draagvloer en de dakbedekking. Je verwijdert hierbij het oude dak, plaatst de isolatie en legt vervolgens een nieuwe dakbedekking. Gebruik hiervoor kunststof isolatieplaten of platen van minerale wol.

2/ Plat dak dubbel isoleren als ‘omgekeerd dak’: je plaatst de extra isolatie bovenop de bestaande dakbedekking. Dat is een goede optie bij dakterrassen en platte daken waarop we vaak lopen. Gebruik dan bij voorkeur drukvaste en vochtbestendige isolatieplaten.

3/ Plat dak dubbel isoleren als ‘duodak’: dit is een combinatie van beide bovenstaande opties. Met andere woorden: de optimale isolatie van je dak! Het isolatie-assortiment bij GAMMA bestaat uit vochtbestendige en drukvaste isolerende platen.

Plat dak isoleren: prijs

Isoleren is een slimme investering die zichzelf op korte termijn terugbetaalt. Bovendien heb je recht op verschillende isolatiepremies bij het isoleren van je dak. Hoeveel kost het gemiddeld om een plat dak te isoleren? Dat hangt af van verschillende factoren:

  • te isoleren oppervlakte
  • gekozen isolatiemethode
  • dikte van het isolatiemateriaal

Ga aan de slag met de isolatie van je plat dak langs buiten, want het is een ecologische en uiterst energiezuinige oplossing!

Je dak liever laten isoleren door de GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het isoleren van je dak? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Dak laten isoleren

Meer klusadvies

Klusadvies - isolatie - Dak isoleren -Plat dak isoleren langs binnen
Hoe isoleer ik een plat dak van binnenuit? stappenplan
Klusadvies - isolatie - Dak isoleren - Hellend dak isoleren met PIR-platen
Hoe isoleer ik een schuin dak met PIR-platen? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in