stappenplan

Hoe schilder ik een rechte lijn op een muur?

Wil je een extra kleur aan de slaap- of kinderkamer toevoegen? Schilder dan eens een muur in twee verschillende kleuren of kies voor een accentmuur. In dit GAMMA stappenplan lees je hoe je een perfect rechte lijn tussen twee kleuren op een muur schildert.

Bepaal de hoogte van de scheidingslijn
stap 1

Bepaal de hoogte van de scheidingslijn

Kies de hoogte van de scheidingslijn: denk hierbij aan eventuele meubels die tegen de muur komen, stopcontacten of andere aanwezigheden op de muur. Als uitgangspunt kan je aanhouden dat de scheidingslijn minimaal 15 à 20 cm hoger (of lager) komt dan de stopcontacten en/of meubels. Een gebruikelijke hoogte hiervoor ligt tussen de 120 cm en 150 cm, gemeten vanaf de vloer. Als alternatief kan een hogere scheidingslijn die 2/3e van de muur bedekt, ook overwogen worden.

stap 2

Schilder de eerste kleur

Schilder het vlak in de eerste kleur. Verf daarbij iets verder dan de bepaalde scheidingslijn en laat voldoende drogen.

Let op!

In de situatie van de klusvideo was de eerste kleur al geschilderd. Wanneer dit niet het geval is, begin je eerst met het schilderen van de eerste kleur.

Plak de scheidingslijn af
stap 3

Plak de scheidingslijn af

Als de eerste laag er opzit, kan je een scheidingslijn aftekenen en afplakken. Een strakke lijn zet je het gemakkelijkst met een lijnlaser. Heb je geen lijnlaser bij de hand? Zet dan om elke 50 cm op dezelfde hoogte een horizontale streepje. Na het aftekenen van de scheidingslijn, kan je beginnen met afplakken. Gebruik hiervoor een stevige tape, zoals Tesa Precision afplaktape. Druk de rand van de tape stevig aan zodat hier geen verf onder kan druipen.

Vloer afdekken
stap 4

Dek de vloer en aansluitende muren af

Dek de vloer en aangrenzende muren af voordat je begint met schilderen in de tweede kleur. Gebruik een stucloper of afdekfolie om de vloer te beschermen. Voor de aangrenzende muren kan je handige afplaktape met afdekfolie gebruiken.

Schilder op de scheidingslijn
stap 5

Schilder op de scheidingslijn met de eerste kleur

Schilder met een verfborstel een dunne laag van de eerste kleur op de rand van de tape (langs de kant van het tweede kleurvlak). Zo worden eventuele openingen tussen de tape en de muur afgesloten en kan de tweede kleur er niet tussen lopen. Laat vervolgens drogen.

Schilderen met verfrol
stap 6

Schilder de tweede kleur

Schilder ten slotte het vlak boven de scheidingslijn in de tweede kleur. Schilder eerst de randen met een verfborstel. Overlap daarbij de tape gedeeltelijk. Schilder vervolgens de grote vlakken met een verfrol. Wees niet te zuinig met verf, maar let er op dat de verf niet van de rol druipt. Rol de verf in alle richting uit om ze egaal over het vlak te verdelen.

Tip!

Eindig met schilderen in verticale richting

Afplaktape verwijderen
stap 7

Verwijder de afplaktape

Verwijder de tape voor de verf helemaal droog is om beschadigingen aan de verf te voorkomen.

Meer klusadvies

muur-schilderen
Hoe schilder ik een binnenmuur of plafond? stappenplan
verven-met-verfspuit-gamma
Hoe gebruik ik een verfspuitpistool? stappenplan
Tutorial - Verf - Wat plak ik af voor het schilderen in mijn huis? - Thumbnail
Wat plak ik af voor het schilderen in mijn huis? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in