stappenplan

Hoe schilder ik een rechte lijn op een muur?

Wil je een extra kleur aan de slaap- of kinderkamer toevoegen? Schilder dan eens een muur in twee verschillende kleuren of kies voor een accentmuur. In dit GAMMA stappenplan lees je hoe je een perfect rechte lijn tussen twee kleuren op een muur en in een binnenhoek schildert.

Stap 1 - Scheidingslijn bepalen

Kies je hoogte: denk hierbij aan eventuele meubels die tegen de muur komen, stopcontacten of andere aanwezigheden op de muur. Als uitgangspunt kan je aanhouden dat de lambrisering minimaal 15 à 20 cm hoger (of lager) komt dan de stopcontacten en/of meubels. Een gangbare hoogte is ergens tussen de 1,20 m en 1,50 m, gemeten vanaf de vloer. Een 2/3e lambrisering kan ook, dit is een hoge lambrisering die 2/3e van de muur vult.

Stap 2 – Schilder de lichtste kleur

Schilder eerst het vlak met de meest lichte kleur. Verf daarbij iets verder dan de bepaalde scheidingslijn en laat voldoende drogen.

Stap 3 – Aftekenen en afplakken

Als de eerste laag er opzit, kan je een strakke lijn aftekenen en afplakken. Een strakke lijn zet je het gemakkelijkst met een lijnlaser. Heb je geen lijnlaser bij de hand? Zet dan om elke 50 cm op dezelfde hoogte een horizontale streepje. Na het aftekenen van de scheiding, kan je beginnen met afplakken. Gebruik hiervoor een goede tape die niet door lekt zoals bv. Tesa Precision afplaktape.

Stap 4 – Schilder op de scheidingslijn

Schilder met een borstel een dunne laag van de lichte kleur op de rand van de tape (langs de kant van het tweede kleurvlak). Zo worden eventuele openingen tussen de tape en de muur afgesloten en kan de tweede kleur er niet tussen lopen. Laat drogen.

Stap 5 – Schilder de donkerste kleur

Schilder ten slotte het tweede kleurvlak in met de meest donkere kleur. Overlap daarbij de tape gedeeltelijk. Verwijder de tape voor de verf helemaal droog is.

Meer klusadvies

welke-muurverf-kiezen
Welke verf kies ik voor de muren van mijn huis? keuzehulp
muur-schilderen
Hoe schilder ik een binnenmuur of plafond? stappenplan
Tutorial - Verf - Wat plak ik af voor het schilderen in mijn huis? - Thumbnail
Wat plak ik af voor het schilderen in mijn huis? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in