stappenplan

Hoe koppel ik mijn regenpijp af?

Is je regenpijp aangesloten op het riool? Dan gaat veel van het regenwater verloren en kan het riool overbelast raken. Dat kan anders! Zorg voor een meer klimaatbestendige tuin. Je regenpijp afkoppelen is een klus die gemakkelijk uit te voeren is. GAMMA vertelt je hoe!

Waarom de regenpijp afkoppelen?

Het afkoppelen van de regenpijp zorgt ervoor dat het regenwater niet langer in het riool terechtkomt. Je kunt de regenpijp gemakkelijk afkoppelen van het riool. Sluit de regenpijp aan op een regenton, zodat je het water later kunt gebruiken. Andere opties zijn een regenwaterbuffer, regenwatervijver of wadi waar het water in terecht komt.

Voor je begint

Hou rekening met deze zaken voor je de regenpijp afkoppelt:

  • Zorg dat het water wegstroomt van het huis, naar een deel dat lager ligt of vang het water op.
  • Controleer de grondsoort van je tuin. Klei kan moeilijk water opnemen, zandgrond juist wel. Kijk ook naar het grondwaterpeil van je tuin; als dit al erg hoog is, zal het water niet snel wegstromen. Dit kan voor overlast zorgen.
  • Zorg voor een buffer tijdens extreme regenval waar het water heen kan stromen. Denk aan een wadi of vijver of een slootje in de buurt.

Hoe je precies te werk gaat, hangt af van welke optie je kiest. Ga je voor een regenton, regenwaterbuffer, regenwatervijver of wadi? Of laat je het water de zo de tuin in stromen?

Water laten wegstromen in een vijver of wadi (of in de tuin)

Eén van de opties is het regenwater in een vijver, wadi of in de tuin laten stromen. Zo ga je te werk.

stap 1

Stap 1 – Hoogte berekenen

Bereken de juiste hoogte om de regenpijp af te zagen. Zorg ervoor dat je nog een bocht of klep kunt aansluiten die ervoor zorgt dat het water weg stroomt.

stap 2

Stap 2 – Regenpijp afzagen

Markeer de gewenste hoogte en zaag de regenpijp af.

stap 3

Stap 3 – Regenpijp afsluiten

Het gedeelte waar de regenpijp de grond in ging, sluit je af met een deksel of tegel zodat hier geen water meer in stroomt.

stap 4

Stap 4 – Klep of bocht plaatsen

Plaats aan de onderkant van de regenpijp een bocht of klep die het water wegleidt. Je kunt dit water direct in een wadi laten lopen, maar kunt ook een goot maken om het naar een lager gelegen deel weg te leiden.

stap 5

Stap 5 - Regenpijp aansluiten

Sluit de regenpijp weer aan op de dakgoot.

Let op: zorg ervoor dat het water ver genoeg van het huis geleid wordt, minimaal 2 meter, om te voorkomen dat wateroverlast ontstaat. Wil je het water verder leiden, bijvoorbeeld richting een goot, infiltratiegebied of een vijver, leg dan een gootje aan.

Aansluiten op regenton

De regenpijp aansluiten op een regenton is een makkelijke klus. Je helpt het milieu een handje en bespaart ook op water door deze klus uit te voeren. Wil je een regenton plaatsen? Ga direct aan de slag met ons handig stappenplan.

Bekijk het stappenplan

Meer klusadvies

regenwaterbuffer
Hoe installeer ik een Hydroblob regenwaterbuffer? stappenplan
waterdoorlatende-bestrating-thumb
Welke waterdoorlatende sierbestrating kies ik voor mijn tuin? keuzehulp
tips-duurzame-tuin
5 tips voor een duurzame tuin inspiratie
Dit stappenplan komt voor in