inspiratie

Water opvangen in de tuin: maak je tuin klimaatbestendig

Stromende regen, maar ook langere periodes van droogte… We krijgen met steeds extremer weer te maken. Het is daarom goed om bewust om te gaan met water in je tuin en je tuin klimaatbestendig te maken. Water opvangen is daarbij van belang. GAMMA geeft je tips hoe je zelf aan de slag kan gaan.

Waarom water opvangen?

Jaarlijks stroomt veel regenwater het riool in, bijvoorbeeld doordat de regenpijp is aangesloten op het riool. Bij extreme regenval kan het riool hierdoor overbelast raken, zodat straten blank staan. Je verhelpt dit door water op te vangen. Bovendien voorkom je zo verspilling van dit regenwater. Je kunt het opgevangen water namelijk goed gebruiken op een later moment.

Hoe vang je water op in de tuin?

Heel nuttig dus, het opvangen van water tijdens natte periodes. Maar, hoe ga je precies te werk? Er zijn verschillende oplossingen om het regenwater op te vangen. We lichten er vier uit:

Waterdoorlatende bestrating plaatsen

Door voor bestrating te kiezen die het water afvoert, voorkom je wateroverlast op je terras of tuinpad én voorkom je overbelasting van het riool. Het water loopt niet in het riool, maar verdwijnt in de grond onder de bestrating. Hiermee blijft het grondwater goed op peil.

Ontdek de waterdoorlatende sierbestrating

Regenpijp afkoppelen

Door het afkoppelen van de regenpijp ontlast je het riool. Je kunt het water opvangen in een ton, maar ook in een vijver, wadi of regenwaterbuffer.

Bekijk het stappenplan

Regenton installeren

Door de regenpijp aan te sluiten op een regenton vang je het schone en veelzijdige regenwater op, om dit later weer te gebruiken.

Bekijk het stappenplan

Regenwaterbuffer installeren

Een regenwaterbuffer is meestal een soort put met een rooster waarin het regenwater wordt opgevangen. Je kunt de regenpijp hierop aansluiten. Het zorgt voor een goede afwatering in de tuin of op het terras.

Bekijk het stappenplan

Wat te doen met het opgevangen water?

Wanneer het langdurig droog is, ontstaat vaak een schaarste aan drinkwater. Soms volgt dan een sproeiverbod. Toch heeft de tuin wel water nodig. Door regenwater op te vangen, kan je dit water gebruiken om je planten te besproeien wanneer er een periode van droogte is.