inspiratie

Zonnepanelen plaatsen in 2021? Dit moet je weten!

Overweeg jij om zonnepanelen te plaatsen? Dat is altijd een goede investering: door je eigen elektriciteit op te wekken, denk je zowel aan het milieu als aan je portefeuille. Bovendien is het de makkelijkste manier om aan de EPB-eisen rond hernieuwbare energie te voldoen. Hou er wel rekening mee dat 2021 een aantal veranderingen in petto heeft. Niet alleen roept de Vlaamse overheid een nieuwe zonnepanelenpremie in het leven, ook het tariefsysteem verandert. Ontdek hier hoe je toch het maximum uit je investering haalt.

Premie tot 1.500 euro

Wil je zelf je stroom opwekken en is je woning al voor 2014 aangesloten op het elektriciteitsnet? Dan maak je vanaf 1 januari 2021 aanspraak op een premie voor de installatie van je zonnepanelen. Die bedraagt maximaal 1.500 euro of 40% van de eindfactuur. Concreet kan je rekenen op een bedrag van 300 euro per kilowattpiek (kWp) voor de eerste 4 kWp vermogen van je installatie. Produceert je installatie tot 5 of 6 kWp? Dan krijg je er per kWp nog 150 euro bovenop tot je de limiet van 1.500 euro hebt bereikt.

Opgelet

Je kan de premie aanvragen tot en met 2024, maar hou in het achterhoofd dat het premiebedrag ieder jaar met ongeveer 25% afneemt.

Nieuw tariefsysteem

Als je voor eind 2020 zonnepanelen plaatste, kon je ook met een digitale elektriciteitsmeter nog beroep doen op het principe van de terugdraaiende teller. Vanaf 2021 valt dat systeem volledig weg. Dat wil zeggen dat je meterstand niet langer stijgt of daalt naarmate je elektriciteit van het net haalt of er zelfopgewekte stroom op injecteert. In plaats daarvan ontvang je voor de zelfopgewekte stroom die je niet verbruikt en op het net plaatst een vooraf vastgelegde vergoeding. Die vergoeding bedraagt wel minder dan de prijs die jij betaalt voor de elektriciteit die je van het net haalt.

Verbruik zoveel mogelijk zelf

Net om dat verschil deels te compenseren, heeft de Vlaamse overheid de nieuwe zonnepanelenpremie ingevoerd. Zo doe je bij de installatie ervan al eenmalig je voordeel. Wil je echt het maximale uit je investering halen? Dan is het zaak om je zelfopgewekte elektriciteit optimaal te benutten. Dat doe je door de stroom van je zonnepanelen zoveel mogelijk te gebruiken op het moment dat ze die produceren. En als je meer dan 35% van je eigen zonnepanelenstroom verbruikt, begin je echt winst te maken. Door zo goed als al je stroom op het net te injecteren, verdien je je investering niet terug.

Zo begin je eraan

Zonnepanelen produceren natuurlijk het meeste energie als de zon schijnt: overdag tussen 11 en 15u is de zonnewinst het grootst. Coronatijden buiten beschouwing gelaten, is dat net de periode waarop je waarschijnlijk het minst vaak thuis bent. Al die stroom in je eigen huishouden verbruiken, is sowieso onbegonnen werk. Maar er bestaan manieren waarop je toch die magische grens van 35% kan overschrijden.

Om te beginnen kan je je huishoudtoestellen, zoals je (vaat)wasmachine, droogkast en zelfs je boiler, zo programmeren dat ze ‘s namiddags in plaats van ‘s avonds op volle toeren draaien. Ook met een warmtepomp en een laadpaal voor je elektrische auto kan je al een pak meer van je zelfopgewekte elektriciteit aanwenden. Met een thuisbatterij sla je je energie overdag op en kan je die ’s avonds inzetten in je huishouden, waardoor je tot wel 80% van je eigen productie benut! Je kan er in Vlaanderen ook al een premie voor aanvragen.

Meer klusadvies

besparen-met-isolatie
De beste manier om je energiefactuur te verlagen? Goed isoleren! inspiratie
tips-duurzame-tuin
5 tips voor een duurzame tuin inspiratie
Deze inspiratie komt voor in