stappenplan

Hoe bekalk ik mijn gazon?

Wil je een frisgroen gazon zonder mos, dan is het zeker nodig om je gazon eens per jaar te bekalken.

Waarom kalk strooien op je gazon?

Bij een gazon waar de grond is verzuurd, zal het gras minder goed groeien. En omdat de grasmat dan minder vol is, krijgt mos meer kans. Ook wanneer je een gazon in de schaduw hebt, is mos je vast niet onbekend. Kalk strooien kan hierbij helpen. Kalk verandert de zuurgraad, waardoor de graswortels beter voeding op kunnen nemen en het mos verdwijnt.

Behalve het gazon, hebben ook sommige planten kalk nodig om goed te groeien. Vooral buxus, lavendel, rozemarijn en druif zijn kalkminnende planten. Strooi kalk met de hand of met een strooiwagentje.

Kalk is in korrel- en poedervorm verkrijgbaar. Korrels zijn makkelijker te strooien, kalk in poedervorm waait snel weg waardoor vooral het gazon van de buren er baat bij heeft. Kies je voor poedervorm? Bekalk je gazon dan nooit bij harde wind.

Wanneer je gazon kalken?

Kalk strooien doe je in het najaar of in de winter. Bij je gazon doe je dit na de laatste maaibeurt of in februari-maart. Zo heeft de kalk de tijd om goed in de bodem in te werken voordat het groeiseizoen begint. Ook in de border strooi je op zijn laatst in februari-maart wat kalk bij kalkminnende planten. Tussen bekalken en bemesten moet ongeveer 6 weken zitten.

Hoeveel kalk strooien?

Hoeveel kalk je over je gazon strooit, is afhankelijk van de zuurgraad van de grond. Een gazon op zure grond heeft meer behoefte aan kalk. Test daarom vooraf de zuurgraad van de grond; dat kan al met een goedkope test.

Tip!

Naast bekalken is het goed om je gazon in het voorjaar en de zomer te voorzien van wat gazonmest.

Benodigdheden

Materialen (1)
Gereedschappen (2)

Meer tuinadvies

gazon-bemesten-gamma-app
Alles over gazon bemesten stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe verbeter ik de grond in mijn tuin? - Thumbnail
Hoe verbeter ik de grond in mijn tuin? stappenplan
composteren-gamma-app
Hoe moet ik composteren? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in