stappenplan

Hoe schilder ik de gevel en de buitenmuur van mijn huis?

Wil je buiten gaan verven? Wat zijn de ideale weersomstandigheden om een buitenmuur te schilderen en hoe krijg je een perfect resultaat?

De ideale omstandigheden om buiten te schilderen

Een buitenmuur schilderen? Hou dan het weerbericht goed in de gaten. Verven bij ongunstige weersomstandigheden heeft immers geen enkele zin. Dit wil zeggen:

 • Verf alleen bij een buitentemperatuur tussen 10 en 20°C. Is het warmer dan zal de verf te snel drogen, bij koudere temperaturen droogt de verf te traag of helemaal niet meer.
 • Ligt de muur die je wilt verven op het zuiden? Plan je klus dan als de felle middagzon al weg is, dus in de vroege avonduren. Schilder ook niet ’s ochtends vroeg omdat de middagzon de verf te snel zal doen drogen.
 • Bij regen of mist is de luchtvochtigheid te hoog en is buiten verven geen goed idee, ook niet onder een afdak.
 • Te veel wind droogt de verf te snel en kan stof en vuil doen opwaaien, schilder dus alleen op windstille dagen.

Verf en gereedschap klaarzetten

 • Zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt bij de hand hebt.
 • Veeg stof en vuil van het deksel voor je een pot opent om te vermijden dat het in de verf valt.
 • Roer de verf altijd grondig op voor een homogene kleur. Doe dit met een roerstokje of gebruik een speciaal opzetstuk op je boormachine.
 • Tenzij het anders vermeld staat op de pot is het niet nodig om de verf te verdunnen. Verdunde verf dekt minder goed en is dus minder duurzaam. Vaak zal een derde laag nodig zijn voor een mooi eindresultaat.
Maak nieuw gereedschap klusklaar

Haal een nieuwe borstel een paar keer over een stukje schuurpapier en rol hem tussen je handen om losse haren te verwijderen. Nieuwe roller? Maak hem eerst goed nat en rol er een paar keer mee over een stuk karton.

De juist volgorde om te schilderen

Wil je de hele buitenkant van je woning aanpakken? Begin dan met het houtwerk (ramen, deuren, luiken en dakgoot) en doe de gevel als laatste. Het is immers altijd makkelijker om hout af te plakken dan muren.

Het schilderen zelf

De eigenlijke schilderklus bestaat uit twee delen, het (eventueel) aanbrengen van een grondlaag of primer en het aanbrengen van de eindlagen.

Primer

 • Buitenmuren worden voortdurend blootgesteld aan weer en wind. Het aanbrengen van een aangepaste grondlaag of primer is in veel gevallen noodzakelijk voor een optimaal en duurzaam eindresultaat.
 • Op ongeschilderde, herstelde of intensief gereinigde (bv. antimosbehandeling) buitenmuren breng je daarom steeds een primer aan. Deze zorgt voor een goede basis voor de eindlagen.
 • Muren die reeds geschilderd waren en nog in goede staat zijn hoeven in principe geen grondlaag.
Hoe te kiezen

Er bestaan zowel watergedragen als solventgedragen primers. Afhankelijk van de soort ondergrond en de staat waarin die verkeert kies je voor een aangepaste primer.

Kitten

Dicht - na de grondlaag en voor het aanbrengen van de eindlagen – alle kieren en aansluitingen met het houtwerk af met een elastische en overschilderbare acrylaatkit.

De eindlagen

 • Werk de muren tenslotte af in twee eindlagen naar keuze.
 • Gebruik een borstel voor de hoeken, randen, voegen en moeilijk bereikbare plaatsen en een langharige façaderol voor de grote oppervlakken.
 • Laat de eerste laag goed drogen voor je een volgende eindlaag zet.

Buitenmuren schilderen stap voor stap

 1. Schilder eerst de hoeken, de randen en de moeilijk bereikbare plaatsen met de borstel.
 2. Dop de roller in de verf en rol een paar keer over het rooster om de verf gelijkmatig te verdelen.
 3. Werk in vlakken van ±1 m² : Zet enkele verticale strepen op de muur en ga er vervolgens horizontaal over om de verf egaal over het vlak te verdelen. Eindig weer in verticale richting.
 4. Let er op dat de voegen ook geverfd worden. Gebruik bij een erg ruwe muur een blokborstel.
 5. Herhaal de stappen 2 tot en met 4 en overlap daarbij steeds een beetje met het vorige vlak.

Het werk onderbreken

 • Probeer elke laag er in één keer op te zetten. Moet je het werk toch onderbreken, werk dan het vlak waar je aan bezig bent af en eindig in een hoek. Zo zal de nieuwe aanzet het minst opvallen.
 • Tussen twee lagen is het niet nodig om het gereedschap te reinigen. Schraap de meeste verf eraf en stop de roller en borstel in een plastic zak die je stevig dichtbindt.

Meer klusadvies

Tutorial - Verf - Hoe schilder ik een binnenmuur of plafond? - Thumbnail
Hoe schilder ik een binnenmuur of plafond? stappenplan
Tutorial - Verf - Hoe herstel ik een vochtige muur? - Thumbnail
Hoe herstel ik een vochtige muur? stappenplan
Tutorial - Verf - Hoe verwijder ik de oude verflaag van mijn houten meubelen? - Thumbnail
Hoe verwijder ik de oude verflaag van mijn houten meubelen? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in