stappenplan

Hoe onderhoud ik mijn grasmaaier?

Door een grasmaaier goed te onderhouden, kun je de levensduur flink verlengen. Reinig de grasmachine daarom na elke maaibeurt en slijp de messen één keer per jaar. Bij een benzinemaaier mag de grote onderhoudsbeurt ook zeker niet ontbreken. Waar moet je nog op letten bij het onderhoud van een grasmaaier?

Veiligheid bij een grasmaaier onderhouden

Gebruik werkhandschoenen als je een grasmaaier gaat onderhouden zodat je jezelf niet snijdt aan de scherpe maaimessen. Trek bij elektrische grasmachines de stekker uit het stopcontact en haal bij een benzinemaaier de bougiekabel los; door het draaien aan de messen kan hij soms vanzelf starten.

Schoonmaken na elke maaibeurt

Grasmaaisel bevat zuren die de maaier aantasten, daarom doe je er goed aan om de grasmachine na elke maaibeurt te reinigen. Richt je vooral op het gebied waar de maaimessen zitten. Verwijder alle grasresten en ander vuil met een schraper en een borstel. Gebruik geen water! Droog de onderkant na met een oude vod om roestvorming te voorkomen. Draai ook geregeld de schroeven of bouten aan en vet de scharnieren in om ze weer soepel te laten werken.

Grote onderhoudsbeurt

Minimaal een keer per jaar heeft de grasmaaier een grote onderhoudsbeurt nodig. Doe dit aan het eind van het tuinseizoen, dan kun je in het voorjaar weer fris van start. Bij een elektrische grasmaaier kun je de motorkap afnemen en de motor binnenin zuiver maken. Hierdoor krijgt de motor weer een betere koeling. Bij een benzinemaaier vergt de onderhoudsbeurt iets meer tijd:

  • Zorg dat de benzinetank voor de winterrust leeg is. De overgebleven brandstof verliest in de winter zijn ontstekingskracht doordat bepaalde stoffen zullen bezinken. Is de tank nog niet leeg? Laat de motor draaien tot hij stilvalt.
  • Vet alle scharnieren en mechanismen in met een smeermiddel.
  • Ververs de olie een keer per jaar maar laat de olietank nooit leeg staan, anders kan er roestvorming ontstaan.
  • Haal de bougies en de luchtfilter eruit om ze te reinigen. De bougies kun je schoonmaken met een staalborstel en een doek. Een kartonnen luchtfilter kun je uitblazen of uitkloppen. Is hij te vies, dan moet hij vervangen worden. Een filter in mousse kun je spoelen met benzine en bevochtigen met wat olie.

Messen van de grasmaaier slijpen

Ga je een grasmaaier onderhouden, vergeet dan zeker niet om de messen te slijpen. Door het vuil in de maaier worden de messen bot en dit levert bruine puntjes in je grasmat op. Scherpe messen zorgen voor een mooi maairesultaat. De messen van een grasmachine slijpen is iets ingewikkelder dan bij ander soort tuingereedschap. Na het slijpen moeten de messen namelijk goed uitgebalanceerd worden, wat wil zeggen dat beide kanten van het mes even zwaar zijn. Hiervoor kun je een uitbalanceertoestel gebruiken. Na een slijpbeurt kunnen de messen er weer ongeveer vijfentwintig uur tegenaan, wat min of meer overeenkomt met een jaar gras maaien.

Benodigdheden

Materialen (0)
Gereedschappen (2)

Meer klusadvies

gras-maaien-gamma-app
Je gras maaien? Bekijk de volledige maaigids stappenplan
Choice Help - Tuin - Hoe kies ik een grasmaaier? - Thumbnail
Hoe kies ik een grasmaaier? keuzehulp
gras zaaien
Hoe zaai ik gras? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in