stappenplan

Hoe plaats ik een houtbeton tuinscherm?

Een houtbeton tuinscherm plaatsen is niet moeilijk en een goede optie als je graag kiest voor de meest duurzame tuinafscheiding. Na het plaatsen van de moderne houtbeton tuinscherm kun je de houten delen van de schutting beitsen om hem nóg duurzamer te maken.

Houtbeton tuinscherm plaatsen: duurzaam en modern
Dat een houtbeton schutting steeds populairder wordt, is niet zo vreemd. De houtbeton schutting wordt gezien als de meest duurzame keuze als het om schuttingen gaat. Bovendien heeft de materiaalcombinatie van beton en hout een moderne look. De normaal zo gevoelige delen van een schutting zijn in dit geval gemaakt van beton; dit materiaal heeft niets te lijden van direct contact met de ondergrond. Een houtbeton tuinscherm plaatsen is dus in meerdere opzichten een goed idee.

Een houtbeton tuinscherm voor iedereen
Wil jij een houtbeton tuinscherm plaatsen maar weet je niet of het geschikt is voor jouw tuin? Het startpakket van een houtbeton tuinscherm is circa 5,7 meter lang, maar is uit te breiden met een uitbreidingspakket van circa 1,9 meter lang. Verder heb je de keuze uit schermen van Douglashout of geïmpregneerd hout.

stap 1

De grond voorbereiden

Maak eerst de grond schoon, zodat je straks makkelijk te werk kunt gaan. Voordat je aan de slag gaat met een houtbetonschutting plaatsen, moet eerst aan weerszijden van de schutting circa 25 cm grond vrijgemaakt worden.

stap 2

Lijnen uitzetten

Gebruik een metselkoord om een lijn uit te zetten waar de houtbetonschutting komt te staan. Deze lijn dient waterpas te lopen.

stap 3

De eerste schuttingpaal plaatsen

Maak met een grondboor een gat voor de eerste paal en plaats deze ongeveer 75 cm diep in de grond. De paal dient circa 200 cm boven de grond uit te steken. Controleer of de paal waterpas staat en stamp de aarde aan.

Tip!

Voor extra stevigheid kun je de palen met snelbeton vastzetten.

stap 4

Betonplaten plaatsen

Plaats de betonnen onderplaat tegen de eerste paal in de sleuf. De plaat dient loodrecht op de paal te worden geplaatst. Het kan dat sommige platen een stukje in de grond moeten worden geplaatst, dit hangt af van de hellingsgraad van de tuin. Ga verder met de volgende paal en herhaal dit proces totdat alle palen en betonplaten erin staan.

Tip!

Voorkom meetfouten. Zet de palen nooit allemaal in een keer. Werk daarom per paal en per plaat. Zo voorkom je dat je door een meetfout een deel opnieuw moet doen.

stap 5

Optioneel: een poort plaatsen

Een poort zit niet standaard in het pakket maar het is wel mogelijk om een Poort-pakket te bestellen. Deze monteer je als volgt: zet het kozijn vast aan de betonnen palen middels de geleverde bevestigingssetjes. Voor het bevestigen van de poort aan het kozijn kun je gebruik maken van duimen en duimhengen. Hierbij plaats je de duimheng op de poort en bevestig je de duim aan het kozijn. Het oog van de heng kan vervolgens aan de pen van de duim worden gehangen. Gebruik voor het bevestigen van een poort twee duimen en twee hengen (boven en onder) voor extra stevigheid en om kromtrekken te voorkomen.

stap 6

Schuttingplaat op maat zagen

De laatste schuttingplaat moet op maat gezaagd worden om hem passend te maken. De betonnen onderplaat kan gezaagd worden met een 230 mm haakse slijper; deze is ook te huur bij GAMMA. Hierop plaats je zelf een diamantzaag. Voor het op maat zagen van de houten schuttingschermen kun je een (elektrische) zaag gebruiken.

stap 7

L-beslag tegen de palen plaatsen

Bevestig op de voorgeboorde plekken in de betonnen palen het L-beslag met behulp van de bouten. Plaats aan twee kanten van de bout steeds een L-beslag. Doe dit zo bij alle palen. Bij hoekpalen of bij palen die tegen een muur aan staan, hoeft maar aan één kant een L-beslag geplaatst te worden. Dit is de kant waar de schutting tegenaan geplaatst wordt.

stap 8

Schuttingdelen vastschroeven

Plaats het houten scherm tussen de palen en schroef deze vast met de schroeven. Houd bij het plaatsen van de schermen een ruimte tussen het scherm en de paal van circa 0,5 cm omdat het hout kan gaan ‘werken’. Alle schermen op hun plek? Plaats de afdeklatten bovenop de schermen.

stap 9

Houtbeton tuinscherm afwerken

Klaar met de houtbetonschutting plaatsen? Behandel onbehandelde Douglas-tuinschermen met een beits of olie om vergrijzing van het hout tegen te gaan. Tevens kun je hiermee de levensduur nog meer verlengen.

Tip!

Een aantal dagen na de houtbetonschutting plaatsen, is het aan te raden om de grond rond de palen ‘aan te wateren’, zodat de losgemaakte grond goed inklinkt en de schutting voldoende stevigheid krijgt.

Meer klusadvies

tuinhuis-schutting-beitsen
Hoe beits ik mijn tuinhuis? stappenplan
houten schutting
Hoe plaats ik een houten schutting? stappenplan
schutting-sleufpalen-plaatsen
Hoe bouw ik zelf een schutting met sleufpalen? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in