stappenplan

Schuin dak na-isoleren met glaswol

Je schuin dak na-isoleren vraagt weinig werk en kan je helemaal zelf doen, zelfs als je dit nog niet eerder gedaan hebt. GAMMA beschikt over een zeer handig ophangsysteem waarop je de glaswol rollen makkelijk vastklikt. Bekijk de video en ontdek hoe je zonder al te veel moeite elk gordingendak of spantendak na-isoleert.

Ophangsysteem plaatsen
stap 1

Monteer op elk van de vier hoeken een ophangsysteem

Bepaal de vier hoeken van het schuine dakoppervlak dat je wilt na-isoleren. Monteer vervolgens op elk van deze hoeken het ophangsysteem met schroeven. Dit ophangsysteem is een soort ophangpijl, vervaardigd uit gewapend composiet, om de glaswol rollen (vanaf stap 4) makkelijk aan vast te maken.

Metselkoord plaatsen
stap 2

Bevestig een metselkoord tussen de ophangsystemen 

Maak je metselkoord vast aan een van de ophangsystemen in de hoeken. Span het metselkoord strak over de volgende hoek en werk zo alle hoeken af. Bij elk systeem draai je de metselkoord met een extra lus rond elk van de ophangpijlen, zodat de metselkoord heel goed spant.

Bevestigingssysteem plaatsen
stap 3

Plaats de tussenliggende ophangsystemen

Schroef de tussenliggende ophangsystemen vast langs elke zijde van de oppervlakte die je gaat na-isoleren. Dat zijn de vier zijden langs de buitenzijde en ook op de balken waartussen je de glaswol rollen gaat fixeren (vanaf stap 4). Monteer deze ophangsystemen dicht tegen elkaar met een maximum afstand van 40-50 centimeter tussen elk ophangsysteem.

Dampscherm op maat snijden
stap 4

Breng een laag glaswol aan

Snijd met een isolatiemes de glaswol in rollen volgens de gewenste breedte. Fixeer nu de na-isolatie glaswol rollen. Dit doe je door de glaswol voorzichtig doorheen de ophangsystemen te prikken. Vervolgens klik je de rondellen (of knoppen) vast op de ophangsystemen. Druk deze goed aan, zo blijft de isolatie stevig zitten.

Snijd het dampscherm op maat
stap 5

Snijd het dampscherm op maat

Hoe lang en breed is de oppervlakte die je net hebt geïsoleerd met alle glaswol rollen? Bereken nu de lengte en breedte van deze oppervlakte. Voeg 20 cm aan de lengte toe en snijd je dampscherm op maat.

Let op!

Glaswol kan huidirritatie veroorzaken. Draag daarom altijd beschermende kledij, handschoenen, een stofmasker en veiligheidsbril.

Dampscherm plaatsen
stap 6

Plaats het dampscherm

Hang het dampscherm strak over alle glaswol rollen heen. Dit doe je door het dampscherm op alle ophangsystemen te fixeren; zo schuif je de bijkomende doppen over de ophangsystemen en klik je alles snel vast. Klik de doppen extra stevig vast zodat het dampscherm op zijn plaats blijft.

Tip

Zorg voor een overlap van minstens 10 cm bij de aansluitende stroken.

Tape aanbrengen
stap 7

Plak de overlappingen af met tape

Plak de overlappende delen van het dampscherm over de hele lengte vast met luchtdichte tape. Herhaal dit voor elke overlapping zodat alle openingen met de tape stevig afgesloten zijn.

Dichtingskit aanbrengen
stap 8

Kit de aansluiting tussen het dampscherm en de muren af

Gebruik je afdichtingskit om elke zijde luchtdicht af te kitten. Herhaal dit zowel aan de boven- en onderzijde als de linker- en rechterzijde van je dampscherm.

Tip!

Duw het dampscherm goed in de lijm zodat er geen lucht meer door kan.

Gyproc plaaten plaatsen
stap 9

Bevestig de profielen

Fixeer nu ook de profielen. Dit doe je door de profielen horizontaal over de doppen te plaatsen. Een paar keer stevig duwen en de doppen klikken vast. Eenvoudig, toch?

Tip!

Snijd het overtollige dampscherm af.

Gyproc plaatsen
stap 10

Werk het dak af met gipsplaten

Monteer de gipsplaten dwars op de gemonteerde profielen. Start met een van de buitenzijden en werk stapsgewijs richting de andere kant. Met gipsplaatschroeven klik je deze gipsplaten makkelijk vast. En tot slot blijft er nog één werkje over, namelijk de kopse kanten de Gyproc opvoegen, en nu ben je klaar!

Meer klusadvies

GB wk44-2023 EPC LP EPC Logo FR Mobiel
Alles over het EPC-attest inspiratie
schuin-dak-isoleren-glaswol-gamma
Hoe isoleer ik een schuin dak met glaswol? stappenplan
Klusadvies - isolatie - Vloer isoleren - Zoldervloer isoleren - Afbeelding
Hoe isoleer ik mijn zoldervloer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in