stappenplan

Hoe maak ik een schutting met Zweeds rabat tuinplanken?

Het unieke aan een schutting van Zweeds rabat tuinplanken is dat de gepotdekselde planken, de rabatdelen, over elkaar heen vallen. Dit geeft een leuk en speels effect. Zelf een schutting van Zweeds rabat monteren heb je zo gedaan aan de hand van dit stappenplan.

stap 1

De grond voorbereiden

Voordat je de schutting met Zweeds rabat tuinplanken plaatst, maak je eerst de tuingrond vrij van stenen, takken en plantenwortels met een hark. Dit maakt het klussen straks een stuk makkelijker.

stap 2

Schuttingpalen voorbereiden

De rabatdelen rusten straks op de schuttingpalen. Deze palen moeten 1,5 x hoger zijn dan je de schutting wilt hebben. Voor een stevige schutting plaats je namelijk 1/3 van de paal in de grond. Dit gedeelte van de paal - plus enkele centimeters extra - smeer je in met een houtbeschermingsproduct. Gebruik hiervoor een blokborstel en besmeer de palen helemaal rondom. Vervolgens laat je ze eerst goed drogen voordat je verder gaat.

stap 3

De eerste paal plaatsen

Om de eerste paal voor je schutting van Zweeds rabat te kunnen plaatsen, maak je met een grondboor alvast een gat. Hoe diep dit gat moet worden, bereken je op de volgende manier: Gedeelte van de paal dat je in de grond wilt plaatsen – 10 à 15 cm = diepte van het gat dat je met een grondboor maakt.

De laatste 10 tot 15 cm sla je met een palenrammer de grond in, zodat de paal extra stevig staat. Hierbij moet je de paal zo recht mogelijk houden. Controleer vervolgens of de paal waterpas staat, zowel horizontaal als verticaal gemeten.

stap 4

Touw spannen & tweede paal plaatsen

Bepaal tot waar je schutting straks moet komen, markeer het eindpunt en span een touw. Bepaal vervolgens de afstand tot de 2e paal. Dat is de lengte van de rabatplanken + 1 cm speling. Boor op die afstand weer een gat en plaats de tweede paal. Controleer met een lange waterpas of de palen waterpas staan.

Heb je liever een doorlopende schutting? Plaats de palen dan 70 cm van elkaar af en monteer de rabatdelen hier op.

Tip!

Geen lange waterpas in huis? Plaats dan een plank, horizontaal bovenop de palen en leg daar een standaard waterpas op.

stap 5

Monteer een lat tegen de tuinpalen

Spijker een latje aan de binnenkant van beide schuttingpalen, over hun hele lengte bovengronds. Hier zullen de planken dadelijk tegenaan gemonteerd worden. Plaats de palen nooit allemaal in een keer. Werk in plaats daarvan per 2 palen en per scherm.

stap 6

Zweeds rabat tuinplanken monteren

Werk van onder naar boven en plaats de onderste plank net iets boven de grond. Door direct contact met de grond te mijden gaat het hout van de eerste plank langer mee. Schroef de rabatplanken vast aan de latjes op de palen, met 2 schroeven per plank bij beide palen.

stap 7

Zweeds Rabat tuinplanken afwerken

Als je schutting van Zweeds rabat eenmaal staat, rest je nog één stap om de klus af te ronden. Omdat de gepotdekselde rabatdelen aan allerlei weersomstandigheden blootgesteld worden, is het aan te raden om de planken te verduurzamen. Behandel de schuttingplanken met olie of beits, zo blijft je rabatschutting een mooie blikvanger in de tuin.

Dit geldt voor onbehandeld hout (Douglas hout), onze grenen en vuren rabatdelen zijn geimpregneerd en hoeven pas na ca. 5 jaar behandeld te worden.

Meer klusadvies

tuinhuis-schutting-beitsen
Hoe beits ik mijn tuinhuis? stappenplan
houtbeton-scherm-plaatsen-gamma
Hoe plaats ik een houtbeton tuinscherm? stappenplan
schutting-sleufpalen-plaatsen
Hoe bouw ik zelf een schutting met sleufpalen? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in