stappenplan

Hoe maak ik een tuinafscheiding van tuingaas?

Tuingaas of een draadafscheiding is een mooi middel om te gebruiken als tuinafscheiding of omheining van een bepaalde ruimte. Tuingaas of draadafscheiding plaats je op dezelfde manier. Bovendien is deze klus prima te doen in een middag!

stap 1

Grond voorbereiden voor tuingaas

Bedenk goed waarvoor de afscheiding moet dienen. Is het bestemd voor begroeiing, voor de veiligheid van kinderen of om de hond in de tuin te houden? Elke situatie vereist ander tuingaas en een andere hoogte. Zorg dat het terrein waar je de afscheiding wilt plaatsen proper en vlak is.

Bekijk alle tuingaas
stap 2

De lijn uitzetten

Zet piketpaaltjes op de plaatsen waar de eerste hoekpalen moeten komen en span een koord tussen beide paaltjes. Plaats vanaf de hoekpalen om de 2,5 à 3 meter een volgend piketpaaltje op de lijn van het koord. Zo weet je precies hoeveel palen je nodig hebt.

stap 3

Graaf gaten voor de palen

Om te weten hoe diep de gaten moeten worden, meet je het gaas. Dit is de hoogte van de palen boven de grond. Meet vanaf de onderkant van de paaldop op de palen, trek hiervan de lengte van het gaas of draad af. Het overige gedeelte moet ingegraven worden. Gemiddeld is het gat zo’n 50 cm diep. Zorg dus altijd dat de palen ongeveer de helft langer zijn. Voorbeeld: bij gaas of draad van 1 meter en palen van 1,5 meter graaf je de palen dus 50 cm in. Voor extra stevigheid graaf je geen gat van 50 cm, maar van 30 cm, zodat je de paal nog 20 cm goed aan kunt kloppen. Graaf op de plek van ieder piketpaaltje een gat.

stap 4

Plaats de hoekpalen voor het tuingaas

Palen vormen de steunpilaren voor het tuingaas of de draadafscheiding. Plaats de eerste hoekpaal in het eerste gat en sla hem met een hamer in de grond.

Meet tussendoor of de paal goed staat door het stuk gaas tegen de paal te houden, begin met meten vanaf de onderkant van de paaldop tot 5 cm boven de grond. Controleer of de hoekpaal waterpas staat. Plaats op dezelfde manier de tweede hoekpaal.

Tip!

Leg ter bescherming een houten plankje op de paal, sla daarop met de hamer.

stap 5

Plaats de steunpalen voor het tuingaas

Bevestig nu met steunpaalbeugels de steunpalen aan de hoekpalen, aan de kant waar het gaas moet komen. De steunpalen staan diagonaal op de hoekpalen. Graaf een gat zo diep dat de steunpaal een hoek van 45 graden vormt met de hoekpaal.

Leg eventueel een betontegel in het gat van de steunpaal, hiermee voorkom je dat de paal dieper wegzakt in de grond.

stap 6

Hoekpalen verankeren

Controleer met een waterpas of de hoekpaal nog steeds waterpas staat. Meet met een transparante darm (slangwaterpas) of de twee hoekpalen op gelijke hoogte staan.

Klop de paal op gelijke hoogte van de andere en controleer nogmaals of de palen waterpas staan. Veranker nu de hoekpalen met snelcement: giet water in de gaten waar de palen staan, stort dan snelcement in het gat. Laat het snelcement ongeveer 15 minuten uitharden. Eventueel kun je een stukje betonijzer of een stevige bout onderaan door de palen heen halen, zo zijn de palen nog steviger in het beton verankerd.

Let op

snelcement is agressief materiaal, gebruik altijd rubberen handschoenen

stap 7

Tussenpalen plaatsen

Span een draad waterpas tussen de twee hoekpalen, zodat de tussenliggende palen allemaal op een rechte lijn komen te staan. Bevestig een tweede koord aan de bovenzijde tussen de hoekpalen, zo weet je hoe diep je de palen in de grond moet kloppen. Sla de palen in de gaten. Controleer of de palen op gelijke hoogte staan met een slangwaterpas.

Veranker de palen met snelcement. Controleer direct nadat je het snelcement in de gaten gestort hebt, of de palen nog waterpas staan.

Tip!

Eventueel kun je onder het tuingaas of de draadafscheiding boordstenen plaatsen, dit zorgt voor extra bescherming als je je gazon maait. Hiervoor kun je het best plaatshouders gebruiken, dat zijn profielen waar je je palen doorheen steekt, en de boordstenen precies in passen.

stap 8

Tuingaas of -draad spannen

Als het beton uitgehard is, dan is het tijd om het tuingaas of -draad te spannen. Plooi het tuingaas of -draad rond de eerste hoekpaal. Houd een afstand aan van ongeveer 5 cm boven het gazon (als je geen boordstenen gebruikt). Zo kun je gemakkelijk maaien onder het gaas.

Bevestig met klemmetjes het gaas of draad aan de bovenzijde, onderzijde en in het midden van de paal. Doe dit met een handige Betafence Bekaclip tang. Bevestig de klemmetjes over de kruispuntjes van het gaas. Wikkel het gaas of draad af langs de andere palen.

Span het tuingaas per paal met een spankam en bevestig steeds om de 20 à 25 cm een klemmetje. Wikkel het gaas of draad om de laatste paal en knip het overschot met een tang af.

stap 9

Afwerking

Als je meer privacy wilt of een dichte tuingaas- of draadafscheiding mooier vindt, dan kun je de afscheiding afwerken met een afschermmat van riet, boomschors, wilgenmat, heidemat, bamboerol of kunsthaag, of monteer kunststof lamellen (met bijhorende spanbandjes) op je tuingaas- of draadafscheiding.

Meer klusadvies

houten schutting
Hoe plaats ik een houten schutting? stappenplan
Houten terras op betonnen tegels aanleggen
Hoe maak ik een houten terras of vlonder op betonnen tegels? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe plaats ik een tuinhuisje? - Thumbnail
Hoe plaats ik een tuinhuisje? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in