stappenplan

Hoe plaats ik een tuinpoort?

Door een tuinpoort te plaatsen, maak je je omheining toegankelijk en compleet. Je hebt de keuze uit een tuinpoort van hout of metaal, kijk wat het best bij jouw tuin past. Het maken van een poort in een schutting is een klus die je met dit plan zelf eenvoudig stap voor stap oppakt.

stap 1

Bepaal de plaats en breedte van de tuinpoort

Meet de breedte van de tuinpoort op die je gaat plaatsen. Vaak is die standaard 90 cm, maar er zijn ook modellen verkrijgbaar die breder zijn. Markeer twee punten met daartussen de breedte van de poort + 1 à 2 cm als tussenafstand. Dit worden de plaatsen waar je de palen neer gaat zetten.

De tuinpoort kun je in de schutting monteren, die je als erfafscheiding gebruikt. Houd bij het neerzetten van die schutting al rekening met de afmetingen van de poort en één of twee palen.

Optioneel: Een tuinpoortkozijn
Een andere optie is om de tuinpoort te plaatsen in een speciaal tuinpoort kozijn. Die geeft de poort een mooie afwerking en meer stevigheid. Bovendien zal de poort in het kozijn vallen en niet ongewenst naar binnen draaien.

stap 2

Bescherm de palen eerst

Voordat je de palen plaatst, breng je met een blokborstel een laag houtbeschermingsproduct aan op het gedeelte dat dadelijk in de grond staat. Dat is ongeveer 1/3 van een paal, maar houd bij het aanbrengen rekening met een paar extra cm speling. De beschermende laag voorkomt houtrot.

stap 3

Plaats de palen

Maak met een grondboor een gat zo diep als 1/3 van een paal, min 10-15 cm. Gebruik een palenrammer om de paal ook het laatste stuk de grond in te krijgen. Zo zorg je dat de paal stabiel staat.

stap 4

Bevestig de tuinpoort

Bevestig de poort aan de paal middels duimen en duimhengen. De juiste lengtemaat van de duimhengen = totale breedte poort -20 cm.

Plaats de duimheng op de tuinpoort en bevestig de duimen aan de paal. Gebruik 3 duimhengen en 3 duimen voor de bevestiging.

stap 5

Monteer een slot op de tuinpoort

Een erfafscheiding werkt het best met een slot op de tuinpoort. Op alle poorten kan je een schuifgrendel monteren voor een eenvoudig slot zonder sleutel. Ga je voor een maximale beveiliging van je tuin? Kies dan voor een poortslot met een baardsleutel of cilindergat, zodat je de poort kunt afgrendelen.

Meer klusadvies

houten schutting
Hoe plaats ik een houten schutting? stappenplan
schutting-sleufpalen-plaatsen
Hoe bouw ik zelf een schutting met sleufpalen? stappenplan
tuingaas-plaatsen-gamma-app
Hoe maak ik een tuinafscheiding van tuingaas? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in