stappenplan

10 x onmisbaar tuingereedschap

Er is niets zo belangrijk als goed gereedschap. Maar welk tuingereedschap is nu echt onmisbaar? Wij zetten 10 gereedschappen voor je op een rij die zeker in je tuinhuis thuishoren.

1. Tuinslang

Als je een grote tuin hebt, is een tuinslang heel praktisch. Tuinslangen zijn er in verschillende lengtes, variërend van 10 meter tot 50 meter. Een slanghaspel of ophangsysteem is handig bij het opbergen van de slang.

Bekijk de tuinslangen

2. Grasschaar of strimmer

Voor een verzorgd gazon is een grasschaar of strimmer onmisbaar! Je knipt er eenvoudig gazonranden mee bij. Gebruik voor moeilijk bereikbare plekken of wild gras een strimmer met lange steel. Voor toegankelijke plekken kan je ook een grasschaar gebruiken.

Bekijk de strimmers

3. Bladhark

Een onmisbaar item in de herfst! Met een bladhark verzamel je eenvoudig het gevallen blad van het gazon, terras of tuinpad. Laat het blad in de border zeker liggen; hier dient het als waardevol mulchmateriaal. Een grote tuin? Overweeg dan in plaats van een bladhark een bladblazer aan te schaffen.

Bekijk de bladharken

4. Snoeischaar

Ook al heb je maar een kleine tuin, een snoeischaar is onmisbaar en behoort zeker tot jouw tuintools. Een handsnoeischaar met twee snijvlakken volstaat voor de meeste klussen.

Bekijk de snoeischaren

5. Kruiwagen en/of emmer

Een kruiwagen scheelt je veel heen en weer lopen met losse onderdelen, zoals bouwmaterialen, maar ook planten en/of herfstblad. Niet zo’n grote tuin? Dan is een emmer vaak al voldoende!

Bekijk de kruiwagens

6. Tuinhak of schoffel

Onkruid, onkruid, onkruid… vooral in het voorjaar lijkt het te groeien als kool. Met een goede tuinhak of schoffel verwijder je het eenvoudig. Daarnaast is schoffelen heel goed voor het vocht in de bodem; alleen de geschoffelde grond verdampt vocht, waardoor het vochtgehalte dieper in de bodem op peil blijft.

Bekijk de schoffels

7. Spitvork

Of het nu gaat om het rooien van aardappelen en bloembollen, het verplanten van planten of het beluchten van je gazon, een spitvork komt bij veel klussen van pas. Het verschil met een spade: een spitvork snijdt de wortels niet door.

Bekijk de spitvorken

8. Grasmaaier

Als je een gazon hebt, is een grasmaaier natuurlijk onmisbaar. Laat iedere winter de messen slijpen en geef de machine een grote onderhoudsbeurt; zo weet je zeker dat je in het voorjaar direct goed van start kan. Verwijder ook na iedere maaibeurt alle grasresten en ander vuil met een schraper en borstel.

Bekijk de grasmaaiers

9. Gieter

Vooral op warme zomerdagen is een gieter onmisbaar! Handig om planten in potten snel even water te geven. Geef je pas gezaaide en net gekiemde plantjes water met een gieter met fijne broes, zodat ze niet wegspoelen. Het water haal je eenvoudig uit een regenton.

Bekijk de gieters

10. Spade

Van het graven van een plantgat tot het uitgraven van de grond voor een nieuw terras. Een spade is voor heel veel tuinklussen erg praktisch en mag dan ook zeker niet ontbreken tussen jouw tools!

Bekijk de spades

Meer klusadvies

gras-maaien-gamma-app
Je gras maaien? Bekijk de volledige maaigids stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe snoei ik een hortensia? - Thumbnail 1
Hoe snoei ik een hortensia? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe verwijder ik onkruid in mijn gazon? - Thumbnail
Hoe verwijder ik onkruid in mijn gazon? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in