stappenplan

Hoe isoleer ik een plafond?

De energieprestatie van je woning verbeteren? Je plafond isoleren! Het plafond isoleren we meestal met een verlaagd plafond dat we opvullen met isolatiemateriaal. Je wooncomfort verhoogt in een aangename, warme ruimte. Door het isoleren van een plafond krijg je ook een betere akoestiek in de leef- en slaapruimtes. Voor een maximale geluidsdemping kies je voor zo’n dik mogelijke glaswol- of rotswolisolatie.

Let op!

Draag bij het werken met glas- en rotswol altijd een stofmasker. Draag daarnaast kleding met lange mouwen en pijpen, werkhandschoenen en een veiligheidsbril.

Stap 1 - Plaats de houten latten
stap 1

Plaats de houten latten

Verwijder het oude plafond. Breng de houten regels om de 40 cm hart-op-hart loodrecht op de balklaag aan met snelbouwschroeven (25 mm). Hart-op-hart is de afstand tussen het midden (hart) van de ene lat tot het midden van de volgende lat.

Laat rondom 1 cm ruimte tussen de houten balken en de muur, omdat de constructie kan uitzetten of krimpen.

Stap 2 - Snijd de isolatieplaten op maat en klem deze tussen de balken
stap 2

Snijd de isolatieplaten op maat en klem deze tussen de balken

Snijd de isolatieplaten op maat. Houd de afstand tussen de balken aan plus 1 cm. Klem de platen tussen de balken.

Grenst het plafond aan het buitengedeelte? Breng dan tussen de isolatie en de gipsplaten een dampremmende laag aan. Zo voorkom je eventuele vochtproblemen.

stap 3

Bevestig de gipsplaten

Gebruik een montagehulp bij het aanbrengen van de gipsplaten. Maak deze iets langer dan de kamer hoog is, zodat je de platen goed vastklemt. Bevestig tape onder de onder de houten latten, zodat je weet waar je straks gaat schroeven.

Maak de gipsplaten op maat en schuin de kopse en gesneden kanten af. Zo zorg je ervoor dat er een diepe v-naad ontstaat die je eventueel later makkelijk afvoegt. Bevestig de platen met gipsplaatschroeven op een schroefafstand van 15 cm bovenop de profielen. Bevestig de platen steeds strak tegen elkaar.

stap 4

Werk de gipsplaten af

Vul de naden met een plafondplaatvuller voor een naadloos afgewerkt plafond. Breng vervolgens een gladde toplaag aan. Werk schroefgaatjes en eventuele beschadigingen op dezelfde manier af.

Plak een strookje schildertape tussen de omringende muur en de plaat, om haarscheurtjes van de naad langs de muur te voorkomen.

Je plafond isoleren en geluid dempen? Dat kan!

Door jouw plafond te isoleren, haal je warmte binnen – en hou je externe geluiden buiten. En met akoestische isolatie zorg je er ook voor dat het geluid binnen zacht klinkt. Daarom is het goed om meteen te kiezen voor kwalitatieve isolatie waarmee je geluiden dempt. Wil je bijvoorbeeld een betere akoestiek in de slaapkamer of living? Besteed dan extra aandacht aan geluidsisolerende isolatie.

Handig om te weten is dat er twee soorten geluiden zijn:

  • Luchtgeluid: luide stemmen, harde muziek. Dit geluid verplaatst zich via de lucht. Geluidsisolerende matten of vlokken vormen hier de beste absorptie.
  • Contactgeluid: schuivende bureaustoelen, spelende kindervoeten op de kurkvloer. Dit geluid gaat doorheen de vloer, wand en plafond. Contactgeluiden voorkom je met een akoestische scheiding boven of onder het plafond.

Een verlaagd plafond met isolatie tussen de balken is effectief omdat je hiermee zowel lucht- als contactgeluid tegenhoudt.

Plafond isoleren: de prijs

Je plafond isoleren is slim investeren met een snelle terugverdientijd. De prijs varieert volgens de te isoleren oppervlakte en het gekozen materiaal. Bekijk ook zeker of je recht hebt op isolatiepremies, dat kan een groot verschil maken.

Meer klusadvies

Klusadvies - isolatie - Dak isoleren -Plat dak isoleren langs binnen
Hoe isoleer ik een plat dak van binnenuit? stappenplan
Klusadvies - isolatie - Vloer isoleren - Plat dak isoleren langs buiten
Hoe isoleer ik mijn plat dak langs buiten? stappenplan
schuin-dak-isoleren-glaswol-gamma
Hoe isoleer ik een schuin dak met glaswol? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in