stappenplan

Hoe isoleer ik een plafond?

Veiligheidsvoorschriften

Draag bij het werken met glas- en rotswol altijd een stofmasker. Draag daarnaast kleding met lange mouwen en pijpen, werkhandschoenen en een veiligheidsbril.

Let op!

Bij het isoleren van het plafond is ook de geluidsreducerende factor belangrijk, kies dus voor een zo’n dik mogelijke glas- of rotswolisolatie.

stap 1

Het plaatsen van houten latten

Verwijder het oude plafond. Breng de houten regels om de 40 cm hart-op-hart loodrecht op de balklaag aan met snelbouwschroeven (25 mm). Hart-op-hart is de afstand tussen het midden (hart) van de ene lat tot het midden van de volgende lat. Laat rondom 1 cm ruimte tussen de houten balken en de muur in verband met het werken (uitzetten en krimpen) van de omringende constructie.

stap 2

De isolatieplaat op maat snijden en tussen de balken klemmen

Snijd de isolatieplaten op maat. Houd de afstand tussen de balken aan plus 1 cm. Klem de platen tussen de balken.
Grenst het plafond aan het buitengedeelte?
Breng dan tussen de isolatie en de gipsplaten een dampremmende laag aan (bijvoorbeeld Vario®KM folie). Zo voorkom je eventuele vochtproblemen.

stap 3

De gipsplaten bevestigen

Gebruik een montagehulp bij het aanbrengen van de gipsplaten. Maak deze iets langer dan de kamer hoog is, zodat je de platen goed vast kunt klemmen.

Bevestig tape onder de onder de houten latten zodat je weet waar je straks moet schroeven. Maak de gipsplaten op maat en schuin de kopse en gesneden kanten af. Zo zorg je ervoor dat er een diepe v-naad ontstaat die je later makkelijk kunt afvoegen. Bevestig de platen met behulp van gipsplaatschroeven met een schroefafstand van 15 cm op de profielen. Bevestig de platen steeds strak tegen elkaar.

stap 4

Gipsplaten afwerken

Vul de naden met plafondplaatvuller voor een naadloos afgewerkt plafond. Breng vervolgens een gladde toplaag aan. Werk schroefgaatjes en eventuele beschadigingen op dezelfde manier af. Plak een strookje schilderstape tussen de omringende muur en de plaat, om haarscheurtjes van de naad langs de muur te voorkomen.

Meer klusadvies

Klusadvies - isolatie - Tochtstrips plaatsen - Container
Hoe plaats ik tochtstrips? stappenplan
Klusadvies - isolatie - Buisisolatie aanbrengen - Afbeelding
Hoe isoleer ik mijn verwarmingsbuizen? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in