stappenplan

Dak isoleren

Een dak zonder isolatie verliest veel warmte en is daarmee één van de grootste energieverspillers in huis. Vaak wordt daarom het (na)isoleren van het dak als eerst gedaan. Goede dakisolatie zorgt voor flinke besparing op energiekosten en een comfortabelere woning: ’s winters blijft warmte binnen en in de zomer blijft de bovenverdieping koeler. Een overzicht van de verschillende opties.

Dak isoleren: aan de slag!

Schuin dak isoleren met glaswol

De meest goedkope oplossing is om je schuin dak langs binnen te isoleren met glaswol. Deze minerale wol gebruik je in de vorm van rollen bij dakisolatie. Glaswol is zeer brandveilig en heeft een hoge akoestische waarde. Klaar deze klus eenvoudig en klem de glaswolisolatie tussen de balken van je dakconstructie. Tussen de meeste plafondbalken passen precies twee dunne lagen of 1 dikke laag glaswol. Gebruik tegen de irritatie van glaswol altijd een veiligheidsbril, werkhandschoenen en een stofmasker.
Je bent er helemaal klaar voor!

Bekijk het stappenplan

Hellend dak isoleren met PIF-isolatie

Een hellend dak langs binnen isoleren kun je makkelijk zelf met PIF-isolatiefolie. PIF-isolatie is makkelijk te monteren op de onderkant van het dak en laat geen stofdeeltjes achter die jeuk veroorzaken. Heb je een kleine zolder? Deze isolatie is veel dunner dan andere materialen en neemt dus niet veel plaats in. Bij GAMMA vind je ze in twee diktes. De prijs is ongeveer te vergelijken met andere isolatiematerialen met alufolie. Isolatiefolie is duurder dan glaswol maar je spaart een dampscherm uit. PIF is namelijk perfect waterdicht. Vergeet de luchtdichte tape en je boormachine niet!

Bekijk het stappenplan

Schuin dak isoleren met PIR-platen

PIR is het meest populaire isolatiemateriaal om een schuin dak te isoleren. Deze dunne platen zaag je makkelijk op maat en ze hebben een sterk isolerend vermogen. Je dak isoleren met PIR-isolatie is makkelijk en rendeert meteen! Per m² zijn deze platen een beetje duurder dan isolatiefolie. Om de dikte van de platen te bepalen, meet je eerst de dikte van de balken. Daarna bekijk je welke isolatiewaarde je wilt behalen. Handige gereedschappen bij het isoleren met PIR zijn een handzaag en een schroefmachine.
Aan de slag!

Bekijk het stappenplan

Plat dak isoleren langs binnen

Je dak langs binnen isoleren levert meer comfort op en bespaart je jaarlijks geld. Bij het isoleren van binnenuit is het erg belangrijk om vochtregulerende lucht- en dampscherm en eenzijdige kleefband te gebruiken. Zo voorkom je eventuele vochtproblemen. Draag bij het werken met glas- en rotswol altijd een stofmasker. Voorzie kleding met lange mouwen en pijpen, werkhandschoenen en een veiligheidsbril.

Bekijk het stappenplan

Plat dak isoleren langs buiten

Bestaande en nieuwe platte daken isoleren we meestal langs de buitenkant. Gebruik daarbij PUR, PIR of minerale wol zoals glaswol of rotswol. Drukvaste panelen monteer of verlijm je op het plat dak. Het dak maak je waterdicht met een dampscherm onder of boven de isolatie. Dankzij het isoleren langs buiten, wordt je plat dak ook een warmtebuffer. Overdag slaat het dak de warmte op, ’s avonds geeft het de warmte geleidelijk weer af. Goed gezien, toch?

Bekijk het stappenplan

Checklist: je dak isoleren

De eerste stap naar een energiezuinige woning? Een geïsoleerd dak. Download hier je checklist en ontdek welke materialen je hiervoor nodig hebt.

Checklist downloaden

Dak laten isoleren

Heb je geen tijd om je huis zelf te isoleren? of wil je grote isolatiewerken doorvoeren zoals het isoleren van een schuin dak van buitenaf? Dan kan je steeds beroep doen op de isolatiespecialist van GAMMA.

Boek een vakman
Dit stappenplan komt voor in