In juni is het heerlijk vertoeven in de tuin, zorg dus voor fijne schaduwhoekjes en onderhoud je zwembad goed. Vergeet ook niet om minimaal wekelijks het gras te maaien, je potplanten te bemesten en knip uitgebloeide bloemen op tijd weg; zo blijf je er nog héél lang plezier van hebben.
Het gras groeit nu razendsnel, maai het in juni minstens één keer per week. Een siergazon kun je zelfs beter elke vier à vijf dagen maaien, je maait dit ook wat korter dan een speelgazon. Over het algemeen geldt: liever vaker kleine beetjes maaien, dan minder frequent en het gras hoger laten worden. Alles over de ideale maaifrequentie en maailengtes lees je bij: Hoe maai ik mijn gras?
Kleine hoeveelheden grasmaaisel kun je het beste gewoon op je gazon laten liggen. Het zal langzaam verteren en het verbetert uiteindelijk de bodemstructuur. Met een grasmaaier met mulch functie zorg je ervoor dat het maaisel versnipperd wordt en gelijkmatig over het gazon wordt verdeeld. Je kunt het grasmaaisel ook tussen je tuinplanten uitspreiden: gras is stikstofrijk en bemest dus de grond. Bovendien vormt het een beschermlaagje tegen uitdrogen van de border.
Oogt het gras niet meer zo frisgroen? Voeg dan wat gazonmest toe. Heb je organische mest gestrooid in april, dan volgt de tweede bemesting in juli.
Juni is bij uitstek de maand om taxusbollen, hagen en haagjes weer mooi strak te knippen. Snoei liguster, beukenhaag en laurierkers bij voorkeur vóór de langste dag. Bij hagen snoeien lees je hoe je het beste te werk gaat en welke gereedschappen je het beste kunt gebruiken.
Na de eerste bloei kun je Geranium, Campanula en riddersporen afknippen. Geef ze genoeg water en wat mest: zo kunnen ze daarna nog eens bloeien. Uitgebloeide struiken die vóór 1 juli hebben gebloeid, zoals Deutzia (bruidsbloem) en Weigela snoei je nu in model. Knip ook de uitgebloeide bloemen uit je rozen en eenjarige bloeiers, zo stimuleer je de aanmaak van nieuwe bloemen.
Creëer wat fijne schaduwplekken in je tuin, zo kun je tijdens de heetste dagen ook nog lekker buiten zitten. Een boom biedt de meeste verkoeling, al duurt het wel even voordat die de juiste hoogte heeft bereikt. Met een mooie zweefparasol of een schaduwdoek heb je meteen resultaat en het zorgt voor een gezellige sfeer in je zithoek. Wil je het snel groen maken? Laat tegen een pergola wat klimplanten omhoog groeien, zoals een druif of een blauweregen. Aan de slag: een tuinhuis of pergola plaatsen.
Draadalgen zijn van nut in de vijver, maar mogen niet de overhand krijgen. Haal ze daarom regelmatig uit de vijver met bijvoorbeeld een lange stok. Zorg daarnaast voor voldoende zuurstofplanten. Die nemen wat licht weg en verminderen de groei van algen. Een goede vijverpomp kan ook een verschil maken.
Heb je nog geen vijver? Ga dan snel een vijver aanleggen, zo vergroot je het dierenleven in je tuin en dus de biodiversiteit.
Heb jij je zwembad(je) al gevuld met leidingwater of regenwater? Dan is het nu de kunst om het zwembadwater mooi helder en gezond te houden. Bekijk het stappenplan zwembad onderhouden.
Bladluizen verspreiden zich snel in deze tijd van het jaar. Spuit ze weg met de waterstraal van de tuinslang. Je kunt ook een Bio Insecticide gebruiken, een middel met natuurlijke ingrediënten dat effectief luizen bestrijdt en zelfs in de moestuin toepasbaar is.
Hebben je rozen, floxen, tomaten of kamperfoelie met meeldauw te kampen? Neem op tijd actie, want anders kun je de planten eraan verliezen. Je herkent meeldauw aan een wit, poederachtig laagje op het blad en over de knoppen. Valse meeldauw ziet eruit als grijze pluis op de onderkant van het blad. Je kunt valse meeldauw op tomaten bestrijden met Edialux cuprex garden. Tegen echte meeldauw bij rozen en andere sierplanten helpt Compo Duaxo-spray.
De dahlia’s buiten zetten
Heb je binnenshuis dahliaknollen of andere zomerbollen opgekweekt? Laat ze buiten verder groeien in potten of bakken, of plant ze uit in je tuin. Zet ze in goede potgrond en bind ze (met name hoge dahlia’s) aan met plantensteunen. Dahlia’s top je best een paar keer aan het begin van hun groei. Zo vertakken ze onderaan en worden ze compacter.
Geef je potplanten tweewekelijks wat vloeibare plantenvoeding door dit in je gietwater op te lossen. Heb je je hagen gesnoeid? Geef ze dan een meststof voor hagen, zo kan de haag na het snoeien snel weer herstellen. Buxus geef je speciale buxusmest, die bevat magnesium en kalk voor groene blaadjes.
Houd je composthoop luchtig door hem regelmatig te keren met een spitvork, zo versnel je meteen ook het composteerproces. Verwacht je zware regenval? Dek je composthoop af met waterdicht dekzeil, zo voorkom je dat alle voedingsstoffen uitspoelen.