inspiratie

Tuinkalender november: hoe zorg ik in november voor de tuin?

In november worden de dagen niet alleen korter, maar vooral ook kouder. Haal op tijd je kuipplanten binnen, sluit de buitenkraan af en bescherm vorstgevoelige planten. Na de bladval kun je aan de slag met bladeren ruimen, en bomen en struiken snoeien.

Bomen en struiken snoeien

Zodra bomen en struiken kaal zijn, zie je goed wat er misgaat met de vorm, zoals kruisende en schurende takken. Op een vorstvrije dag kun je aan de slag met het snoeien van bomen en struiken. Ook kun je nu de kiwi en de druif snoeien. Lange rozentakken kun je in november met de helft inkorten. Let op dat je bij deze klus stevige tuinhandschoenen draagt, die beschermen je tegen de venijnige stekels.

De laatste keer grasmaaien

Met de dalende temperaturen komt de laatste maaibeurt in beeld. Blijft je gras nog groeien, dan mag je nog een keer maaien, maar stel de grasmaaier wat hoger af. Werk ook de graskanten nog een keer bij met een grastrimmer en steek de randen strak met een kantensteker, zo gaat jouw gazon mooi strak de winter in.

Bekijk alle grastrimmers

Onkruid wieden bij mild weer

Het wiedseizoen voorbij? Helaas, bij mild weer blijft onkruid in de herfst en winter gewoon doorgroeien. Heel veel onkruid heeft zich juist uitgezaaid in de zomer en dat komt nu op. Maak dus geregeld een wiedronde door je tuin. Verlicht de klus met een schoffelhak, hiermee kun je staand onkruid wieden.

Tip!

Onkruid in je gazon? Lees hier onze tips!

Bladeren, bladeren en nog meer bladeren

Hark de bladeren van het gazon, anders kunnen er onder de verstikkende laag gele plekken in het gras verschijnen. Ook de paden maak je bij voorkeur bladvrij, want in combinatie met regenval kunnen bladeren gladheid veroorzaken. De bladeren kun je als beschermlaag in de borders gebruiken, om je planten te beschermen tegen de kou én het vormt een schuilplaats voor allerlei nuttige beestjes.

Tip!

Heb je een grote tuin of lastige plekken met grind, waar de bladeren tussen gaan zitten? Met een bladblazer is je tuin in een handomdraai opgeruimd.

Aan de slag!

SKIL 20V bladblazer 0330CA brushless (zonder accu)
9 klantreviews
De „20V Max” (18 V) SKIL 0330 is een borstelloze accubladblazer, ideaal voor het bij elkaar blazen van zowel droge als natte bladeren. De borstelloze motor is sneller, krachtige... De „20V Max” (18 V) SKIL 0330 is een borstelloze accubladblazer, ideaal voor het bij elkaar blaze...
99.
99
Alleen in de winkel te koop
Bekijk alles in bladblazer
BLACK+DECKER Elektrische Bladblazer BEBLV290 BLACK+DECKER Elektrische Bladblazer BEBLV290 ecoCheque
22 klantreviews
Met een vermogen van 2900 watt en een maximale blaassnelheid van maar liefst 380 km/uur is de BLACK+DECKER Elektrische Bladblazer BEBLV290 de ideale tuinruimer. Naast bladblazen... Met een vermogen van 2900 watt en een maximale blaassnelheid van maar liefst 380 km/uur is de BLA...
115.
00
Alleen ophalen in de winkel
Bekijk alles in bladruimer
Lux bladblazer 20 V (excl. accu/lader) Lux bladblazer 20 V (excl. accu/lader) ecoCheque
57 klantreviews
De LUX accu bladblazer is perfect voor het eenvoudig schoon blazen van je tuin of balkon. Met een blaassnelheid van 210 km/uur ga je hier razendsnel doorheen. De bladblazer is m... De LUX accu bladblazer is perfect voor het eenvoudig schoon blazen van je tuin of balkon. Met een...
37.
99
Alleen ophalen in de winkel
Bekijk alles in bladblazer
Makita benzine bladblazer BHX2501
Uitstekend beoordeeld
15 klantreviews
Met de Makita benzine bladblazer BHX2501 kunt u langer blad opruimen op één tank. De moderne 4-takt kopklepmotor van de bladblazer is stil, krachtig en zuinig. Uw tuin wordt sti... Met de Makita benzine bladblazer BHX2501 kunt u langer blad opruimen op één tank. De moderne 4-ta...
329.
00
Alleen ophalen in de winkel
Bekijk alles in bladblazer
SKIL 20V bladblazer 0330AC brushless 2,5Ah accu + snellader SKIL 20V bladblazer 0330AC brushless 2,5Ah accu + snellader ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
5 klantreviews
De „20V Max” (18 V) SKIL 0330 is een borstelloze accubladblazer, ideaal voor het bij elkaar blazen van zowel droge als natte bladeren. De borstelloze motor is sneller, krachtige... De „20V Max” (18 V) SKIL 0330 is een borstelloze accubladblazer, ideaal voor het bij elkaar blaze...
175.
00
Bekijk alles in bladblazer
Bosch Accu Bladblazer ALB18 (zonder accu) Bosch Accu Bladblazer ALB18 (zonder accu) ecoCheque
46 klantreviews
De Bosch Accu Bladblazer ALB18 is een uitstekende hulp voor elke tuinier. Deze is draadloos en licht (1,8 kg met accu), zodat deze eenvoudig te hanteren is en overal in je tuin ... De Bosch Accu Bladblazer ALB18 is een uitstekende hulp voor elke tuinier. Deze is draadloos en li...
74.
99
Niet beschikbaar
Bekijk alles in bladblazer
Gardena elektrische bladblazer ErgoJet 3000W
Uitstekend beoordeeld
28 klantreviews
De Gardena elektrische bladblazer ErgoJet 3000 is een krachtige bladblazer/-zuiger met een optimale gewichtsverdeling waardoor u comfortabel kunt werken. Ook de softgrip handgre... De Gardena elektrische bladblazer ErgoJet 3000 is een krachtige bladblazer/-zuiger met een optima...
139.
00
Alleen ophalen in de winkel
Bekijk alles in bladblazer

Nachtvorst op komst? Dit kun je doen!

  • Berg de tuinslang op, maak gieters leeg en haal vorstgevoelige bloempotten naar binnen. Sluit de buitenkraan af en laat de regenton leeglopen. Heb je een vulautomaat? Zet die dan op winterstand.

  • Heb je nog kuipplanten buiten staan, zoals de olijf en oleander? Haal ze dan snel naar binnen. Laat ze overwinteren op een koele, lichte en vorstvrije plek, bijvoorbeeld voor een raam op een slaapkamer.

  • Rond half november is het verstandig om vorstgevoelige planten te beschermen. Dit kun je doen met behulp van bladeren, een laag compost of vliesdoek.

Meer tuinonderhoud in november

  • Genoten van dahlia’s in je tuin? Ná de eerste nachtvorst kun je dahliaknollen rooien (opgraven) om ze vervolgens op een donkere, vorstvrije plaats te bewaren. Zo kun je ze volgend jaar weer opnieuw planten.
  • Tussen de vaste planten kun je nu voorjaarsbollen planten, denk maar aan krokussen, tulpen en narcissen. Ook knoflook kun je in november nog planten. Maak hierbij gebruik van een bollenplanter.
  • Bescherm je dakgoot tegen bladeren. Lees meer bij dakgoot beschermen.
  • Van veel bladverliezende struiken, zoals haagplanten en rozen, kun je in de rustperiode planten met kale wortels bestellen. Nu is de grond nog warm en zullen ze snel aanslaan.
  • Heb je fruitbomen in je tuin? Maak een plukronde om het rotte fruit weg te halen, zo voorkom je schimmelverspreiding en ziektes.
Tip!

Voor het plukken op hoogte maak je gebruik van de handige Handson Vouwladder.

Bekijk de tuinkalender van alle maanden:

Tuinklussen in november

tuin-snoeien
Wanneer snoei ik mijn bomen en struiken? stappenplan
gras-maaien-gamma-app
Je gras maaien? Bekijk de volledige maaigids stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe verwijder ik onkruid in mijn gazon? - Thumbnail
Hoe verwijder ik onkruid in mijn gazon? stappenplan