inspiratie

Tuinonderhoud in juli: Hoe zorg ik in juli voor de tuin?

In juli staat je tuin volop in bloei, houd hem mooi door te sproeien op het juiste moment. Zorg ook goed voor de planten in je hanging baskets, ga aan de slag met het bemesten van je gazon, moestuin en rozen, én snoei deze maand je hagen, de blauweregen en de druif.

Spaarzaam je tuin sproeien

Tijdens een periode van droogte kun je er zomaar een dagtaak bij hebben in de zomer. Toch is het niet raadzaam om je tuin elke dag te sproeien, want daardoor worden de gras- en plantenwortels lui en je wilt juist dat ze zelf op zoek gaan naar water in de diepere grondlagen. Sproei je gazon en borders daarom liever minder vaak en wat langer, dan dagelijks heel kort. Een goed moment hiervoor is de ochtend, als er nog weinig verdamping plaatsvindt en het blad nog opdroogt, waardoor het minder vatbaar is voor schimmels. Meer lees je bij tuin sproeien.

Tip!

Installeer een regenton zodat je je potplanten duurzaam en gratis regenwater kunt geven!

Op vakantie & water geven

Ga je een of meerdere weken van huis? Schakel iemand in die je tuin sproeit bij droogte. Met name de potplanten hebben bijna dagelijks water nodig. Ideaal hiervoor is de vakantiebewateringsset, waarmee aan wel 36 potplanten automatisch water wordt gegeven. Nog meer gemak? Leg dan een slim bewateringssysteem aan. Dit systeem herkent zelf de momenten waarop er water gegeven moet worden en is te bedienen via een app.

Gazon sproeien!

Gardena slangenwagen Aquaroll S set Gardena slangenwagen Aquaroll S set ecoCheque
63 klantreviews
De Gardena slangenwagen AquaRoll S set zorgt voor ruimtebesparende opslag van je tuinslang én is handig in gebruik. De ergonomische slinger met zachte kunststof componenten zorg... De Gardena slangenwagen AquaRoll S set zorgt voor ruimtebesparende opslag van je tuinslang én is ...
64.
99
Bekijk alles in slangenwagen
Gardena vakantiebewatering Gardena vakantiebewatering ecoCheque
1 klantreview
Met de GARDENA vakantiebewateringsset kunnen maximaal 36 potplanten automatisch water worden gegeven. Op deze manier kunt u gemakkelijk uw planten water geven zonder gieter - en... Met de GARDENA vakantiebewateringsset kunnen maximaal 36 potplanten automatisch water worden gege...
109.
00
Bekijk alles in druppelsystemen
Gardena Smart Water Control besproeiingscomputer Gardena Smart Water Control besproeiingscomputer ecoCheque
2 klantreviews
De Gardena Smart Besproeiingscomputer stuurt de bewatering van je tuin aan. Stel de besproeiingscomputer in via de Gardena Smart App. De Smart besproeiingscomputer is ideaal voo... De Gardena Smart Besproeiingscomputer stuurt de bewatering van je tuin aan. Stel de besproeiingsc...
175.
00
Bekijk alles in watertimer
Gardena wandslangenbox 35m Roll-Up XL grijs/turquoise Gardena wandslangenbox 35m Roll-Up XL grijs/turquoise ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
140 klantreviews
Met de wandslangenbox RollUp XL is het bewateren van een grote tuin aangenaam en eenvoudig. U bevestigt de compacte slangopslag permanent op de muur van uw huis en sluit deze me... Met de wandslangenbox RollUp XL is het bewateren van een grote tuin aangenaam en eenvoudig. U bev...
225.
00
Bekijk alles in muurhaspel
Gardena Classic tuinslang 1/2" 50 m Gardena Classic tuinslang 1/2" 50 m ecoCheque
7 klantreviews
Deze Gardena Classic tuinslang is een PVC slang die vormvast en tot 22 bar drukbestendig is dankzij een hoge kwaliteitsstructuur. Deze 13 mm (1/2") slang is 50 meter lang en is ... Deze Gardena Classic tuinslang is een PVC slang die vormvast en tot 22 bar drukbestendig is dankz...
64.
99
Bekijk alles in losse tuinslang
Regenton muurtank groen 276 liter Regenton muurtank groen 276 liter ecoCheque
199 klantreviews
Muurtank regenton 276 liter groen Deze muurregenton is een mooie aanvulling in uw tuin. Met een inhoud van 276 liter heeft u voldoende water om regelmatig de planten en het gras... Muurtank regenton 276 liter groen Deze muurregenton is een mooie aanvulling in uw tuin. Met een i...
127.
20
159.00
20% korting
Aanbieding t/m 10-10-2023
Bekijk alles in regenton
GAMMA tuinslang anti-knik 1/2" lengte 50 m GAMMA tuinslang anti-knik 1/2" lengte 50 m ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
5 klantreviews
De Gamma tuinslang gewapend is een stevige tuinslang van 50 meter lang. Je kan de slang aansluiten op alle 1/2 inch snelkoppelsystemen. De Gamma tuinslang heeft een speciaal ont... De Gamma tuinslang gewapend is een stevige tuinslang van 50 meter lang. Je kan de slang aansluite...
56.
99
Bekijk alles in losse tuinslang

Het gras maaien bij droogte

Bij droog en warm weer is het verstandiger om iets minder frequent te maaien en het gras wat hoger te laten staan; zo voorkom je dat het gras uitdroogt. Regent het juist veel? Bij vochtig weer in de zomer groeit het gras sneller en maai je juist wat vaker. Door het frequent maaien zijn de grassnippers zo klein, dat ze op het gazon mogen blijven liggen. Een robotmaaier doet hetzelfde en neemt al het werk uit handen.

Tip!

Bewaar wat grasmaaisel en verdeel een dun laagje (circa 2 cm) over de border tussen je planten. Zo bescherm je de grond tegen uitdroging en het dient als plantenvoeding.

Potplanten en hanging baskets verzorgen

Zorg goed voor je eenjarige zomerbloeiers, zoals geraniums en Fuchsia’s, dan zullen ze nog heel lang doorbloeien. Vaak zijn de wortels flink gegroeid, waardoor er bij dit soort planten in hanging baskets geen verse grond meer beschikbaar is en je dagelijks water zal moeten geven. Ook hebben ze nu één keer per week vloeibare plantenvoeding nodig dat je in het gietwater oplost. Knip regelmatig de uitgebloeide bloemen eruit, zo stimuleer je de doorbloei. Het beste gebruik je hiervoor een bloemenschaartje.

Je moestuin bemesten

De voorjaarsbemesting van je moestuin, fruitplanten en fruitbomen is nu uitgewerkt. Dit is hét moment om je moestuin te verrijken met een tweede bemesting, zodat je kolen, komkommers en courgettes genoeg energie hebben om af te kunnen rijpen. Geef ze bijvoorbeeld Bio koemest, een natuurlijke meststof die de bodem activeert. Voor tomaten is er een speciale tomatenmest.

Tip!

Nog geen moestuin(ervaring)? Zet een moestuinbak van 100 x 100 cm neer, vul hem met bio-potgrond en plant er je favoriete kruidenplantjes in. Zo oogst je straks verse basilicum, rozemarijn, munt en bieslook voor in de keuken.

Gazon voor de tweede keer bemesten

Heb je in april organische mest gestrooid? Dan is het in juli tijd voor een tweede organische bemesting. Je kunt natuurlijk ook kunstmest strooien op een bewolkte dag. Doe dit vlak voor een regenbui of als je van plan bent om daarna te gaan sproeien.

Denk aan de vogels in je tuin

Plaats een vogeldrinkbak in je tuin en verschoon het water dagelijks. Vogels zullen niet alleen komen drinken, maar ook komen badderen.

Zomersnoei bij druiven

De aanblik van een mooie druivelaar die langs een pergola omhoog slingert, zorgt voor het ultieme vakantiegevoel in je tuin. Dit is het moment om jouw druivelaar te snoeien en dat komt neer op het dieven en toppen van de struik. Hierdoor gaat er meer energie van de plant naar de druiventrossen en dat levert een betere oogst op. Na het snoeien geef je een druivelaar speciale mest voor druiven. Kijk bij druiven snoeien voor de volledige uitleg.

Blauweregen snoeien

Na de bloei kan de blauweregen (Wisteria) nog een flinke groeispurt krijgen, waardoor de uitlopers alle kant op gaan. Knip ze terug tot op circa vijf ogen. Zorg dat je hiervoor een scherpe snoeischaar gebruikt.

Fruitbomen snoeien in de zomer

Is jouw appelboom of perenboom volwassen, dan snoei je hem in de zomer én in de winter. Kijk bij appelboom snoeien en perenboom snoeien voor een stap-voor-stapuitleg. Bij het snoeien van fruitbomen is goed en scherp tuingereedschap onmisbaar. Zo heb je voor de dunne takjes een stevige snoeischaar nodig, terwijl je voor takken dikker dan 1,5 cm een takkenschaar of boomzaag gebruikt. Lees meer bij snoeigereedschap kiezen.

Meer tuinonderhoud in juli

  • Verwijder bij rozen de uitgebloeide bloemen met behulp van een paar stevige tuinhandschoenen en een rozenschaartje. Je kunt ze nu ook wat rozenmest geven om herbloei in de nazomer te stimuleren.
  • Wil jij romantische bloeiers als stokrozen, vingerhoedskruid en judaspenning in je tuin? Zaai deze tweejarige planten nu, om volgend jaar van de bloei te genieten.
  • Heb je de hagen vorige maand niet gesnoeid? Snoei wintergroene hagen én in vorm gesnoeide heesters uiterlijk eind juli. Meer lees je bij hagen snoeien.

Bekijk de tuinkalender van alle maanden:

Tuinklussen in juli

tuin-sproeien-thumb
Hoe sproei ik mijn tuin? stappenplan
regenton-installeren
Hoe plaats ik een regenton? stappenplan
gazon-bemesten-gamma-app
Alles over gazon bemesten stappenplan
nestkastje-maken-gamma
Hoe maak ik zelf een vogelhuisje? stappenplan