inspiratie

Tuinkalender januari: Hoe zorg ik in januari voor de tuin?

In januari is de tuin in diepe rust. Op een vorstvrije dag kun je daarom aan de slag met het snoeien van bomen en struiken, zoals fruitbomen en de blauweregen. Is er sneeuw of vorst op komst? Neem dan maatregelen: bescherm kwetsbare planten, houd de vijver open en zorg voor de vogels in je tuin!

De tuin na een sneeuwbui

Heeft het gesneeuwd? Veeg paden schoon met een sneeuwschuiver en strooi zand (liever geen zout) om gladheid te voorkomen. Onder een dikke vracht sneeuw kunnen wintergroene struiken, maar ook dennen en andere coniferen beschadigd raken. Schud of veeg de sneeuw eraf met een zachte bezem. Probeer niet over het gazon te lopen, dit kan voor lelijke plekken zorgen.

Tip!

Strooi kalk over het besneeuwde gazon, bij het smelten van de sneeuw trekt de kalk snel de grond in.

Bereid je voor op de vrieskou!

Sneeuwschuiver kunststof
136 klantreviews
Daar is de winter, daar is de sneeuwschuiver! De sneeuwschuiver van GAMMA heeft een houten steel met een handvat en een brede kop van 46 cm. De kop is gemaakt uit blauwe kunstst... Daar is de winter, daar is de sneeuwschuiver! De sneeuwschuiver van GAMMA heeft een houten steel ...
14.
49
Alleen ophalen in de winkel
Bekijk alles in sneeuwschop
Kärcher ijskrabber op accu EDI 4
Uitstekend beoordeeld
39 klantreviews
De elektrische ijskrabber EDI 4 maakt eindelijk komaf met de lastige taak om het ijs bij beetje weg te krabben. Met behulp van de roterende schijf met zes stevige plastic bladen... De elektrische ijskrabber EDI 4 maakt eindelijk komaf met de lastige taak om het ijs bij beetje w...
64.
99
Bekijk alles in ijskrabber
Gardena strooiwagen 12,5 L Gardena strooiwagen 12,5 L ecoCheque
46 klantreviews
De Gardena strooiwagen L is het ideale hulpmiddel om graszaden en meststoffen gelijkmatig te verdelen over verschillende oppervlakken. De strooiwagen heeft een strooibak met en ... De Gardena strooiwagen L is het ideale hulpmiddel om graszaden en meststoffen gelijkmatig te verd...
57.
49
Bekijk alles in strooiwagen
GAMMA wit zand 25 kg
Uitstekend beoordeeld
229 klantreviews
Bij GAMMA vind je verschillende soorten zand om in te spelen of mee aan de slag te gaan zoals dit wit zand. Bij GAMMA vind je verschillende soorten zand om in te spelen of mee aan de slag te gaan zoals dit...
2.
59
Bekijk alles in voegzand
GAMMA rivierzand 0/2 25 kg
Uitstekend beoordeeld
192 klantreviews
Bij GAMMA vind je verschillende soorten zand om in te spelen of mee aan de slag te gaan zoals dit rivierzand. Bij GAMMA vind je verschillende soorten zand om in te spelen of mee aan de slag te gaan zoals dit...
2.
49
Bekijk alles in rivierzand
Ijskrabber Deluxe
1 klantreview
Deze ijskrabber is ideaal voor het sneeuw/ijs vrij maken van uw ruiten. Deze krabber is voorzien van een foam handvat. ijskrabber de luxe. Deze ijskrabber is ideaal voor het sne... Deze ijskrabber is ideaal voor het sneeuw/ijs vrij maken van uw ruiten. Deze krabber is voorzien ...
2.
99
Alleen ophalen in de winkel
Bekijk alles in ijskrabber

De vijver in de winter

Vijverplanten krijgen geen licht als er sneeuw op de dichtgevroren vijver ligt; maak het ijs deels sneeuwvrij. Heb je vissen? Gebruik een ijsvrijhouder of maak een wak zodat schadelijke gassen kunnen ontsnappen.

Vergeet de vogels niet

Ook de winter kent droge periodes, plaats een vogeldrinkbak voor de vogels in je tuin. Bied geen warm water aan, maar ververs het water als het bevriest. Maak ook een vogelvoederplek, ergens waar vogels zich veilig voelen en waar je speciaal vogelvoer aanbiedt. Met vetbollen, vogelpindakaas, zaden en pindaslingers spreek je een grote verscheidenheid aan vogels aan. Het valt in de winter niet mee om voedsel te vinden.

Bomen en struiken snoeien

Op een vorstvrije dag kun je bladverliezende struiken en bomen snoeien, uitgezonderd de ‘bloeders’, zoals de notenboom, esdoorn en de berk. Bij fruitbomen snoei je de kroon best open. Zo krijgt de kern genoeg lucht en zonlicht. Lees onze tips bij appelboom snoeien en perenboom snoeien.

Ook snoeien in januari

  • Ben je vergeten om de druivelaar vorige maand te snoeien? Doe het dan uiterlijk half januari, anders heb je de kans dat hij doodbloedt. Meer lees je bij druif snoeien.
  • Snoei alle zijtakken van de blauweregen terug tot op twee à drie knoppen. Zo krijg je in het voorjaar veel bloemtrossen.
  • Snoei knotwilgen als je dit nog niet gedaan hebt.
Bekijk het assortiment snoeigereedschap

Bescherm kwetsbare planten

Wrap planten in terracotta potten in vliesdoek, zo voorkom je het bevriezen van je plant en het stukvriezen van de pot. Borderplanten kun je beschermen met takken van de kerstboom, of door een laag bladeren over de kluiten te verdelen. Ook heel effectief: breng wat gaas aan rond de plant en vul het op met bladeren, zo blijft het wortelgestel eronder vorstvrij.

De tuin in om te planten

Bij zacht, droog weer kan er nog geplant worden: bladverliezende hagen, bomen en heesters bijvoorbeeld. Plant een rozenstruik met kale wortel. De kwaliteit is even goed als die van rozen in een pot, maar zonder aarde zijn de planten een stuk voordeliger.

Meer tuinonderhoud in januari

  • Kijk je winterharde planten na op bladluizen, die leggen in de wintermaanden gewoon eitjes! Bladluizen gevonden? Behandel je planten met bio insecticide voordat het een plaag wordt.
  • Maak je bloempotten al schoon voor volgend seizoen, gebruik hierbij een beetje bleek om schimmels te doden.
  • Vanaf half januari kun je ijsbergsla zaaien onder glas. Bekijk onze serres.
  • Maak tuingereedschap goed schoon, en slijp en smeer het met behulp van een onderhoudsset voor tuingereedschap.
  • Heb je kuipplanten die binnen overwinteren? Houd ze in de gaten; laat de kluit niet helemaal uitdrogen, maar wees spaarzaam met water.
  • Haal snoeitakken door de versnipperaar en gebruik ze als mulchlaag in de border.

Bekijk de tuinkalender van alle maanden:

Tuinklussen in januari

nestkastje-maken-gamma
Hoe maak ik zelf een vogelhuisje? stappenplan
appelboom-snoeien-gamma-app
Hoe snoei ik een appelboom? stappenplan
snoeikalender-gamma-app
Snoeikalender: wanneer snoei ik mijn bomen en struiken? inspiratie
Deze inspiratie komt voor in