inspiratie

Tuinonderhoud in augustus: hoe zorg ik in augustus voor de tuin?

De zomer is nu op z’n hoogtepunt. Tuinen staan in volle bloei en dat betekent veel tuinplezier! Ook kun je nu aan de slag met je lavendel snoeien, luizen en schimmels bestrijden, je gazon sproeien en je planten en gazon verzorgen. Zó breng je je tuin in augustus op orde.

Vakantieklussen in de tuin

De vakantieperiode is een fijn moment om wat klussen in de tuin aan te pakken. Ga bijvoorbeeld aan de slag met een grindpad aanleggen, een oprit met klinkers aanleggen of een terras met klinkers aanleggen.

Wil jij juist hout in je tuin voor dat ultieme vakantiegevoel, het hele jaar door? Leg dan een houten terras aan! Je kunt een houten terras op betonnen tegels aanleggen, of maak een houten terras op piketpalen.

Aan de slag met je vakantieklus!

Split grind dolomiet Marble 5-11 mm 25 kg
Uitstekend beoordeeld
171 klantreviews
Werk je tuin, voortuin, tuinpad, oprit of je platte dak af met siergrind: een betaalbare, duurzame en decoratieve tuinoplossing. Maak je keuze uit een van de decoratieve materia... Werk je tuin, voortuin, tuinpad, oprit of je platte dak af met siergrind: een betaalbare, duurzam...
3.
89
4+1 gratis
Promo nog 6 dagen geldig
Bekijk alles in grind
Grindrooster Nidagravel 120x80x3 cm - 0,96 m2 Grindrooster Nidagravel 120x80x3 cm - 0,96 m2 ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
19 klantreviews
Grindstabilisatieplaten in polypropyleen voor duurzame en waterdoorlatende wegverhardingen in grind. Werk je tuin, je voortuin, je tuinpad of je oprit af met een duurzame en dec... Grindstabilisatieplaten in polypropyleen voor duurzame en waterdoorlatende wegverhardingen in gri...
18.
99
4+1 gratis
Promo nog 6 dagen geldig
Bekijk alles in grindrooster
Tuinbalk 4,4x6,8x240 cm geïmpregneerd Tuinbalk 4,4x6,8x240 cm geïmpregneerd ecoCheque
52 klantreviews
Met de grenen lat van 240cm lang bouw je snel en eenvoudig diverse constructies. De grenen regel heeft een netto kopmaat van 4,2x6,5cm. De regel is geschaafd waardoor deze vrien... Met de grenen lat van 240cm lang bouw je snel en eenvoudig diverse constructies. De grenen regel ...
9.
99
Bekijk alles in lat
GAMMA stabilisé 25 kg
Uitstekend beoordeeld
126 klantreviews
Gamma stabilisé is een industrieel vervaardigd droog mengsel van cement, zand en toeslagstoffen. Stabilisé wordt toegepast als fundering voor terrassen, tuinpaden en opritten me... Gamma stabilisé is een industrieel vervaardigd droog mengsel van cement, zand en toeslagstoffen. ...
6.
49
Bekijk alles in stabilisé
Betonklinker grijs 22x11x5 cm - 560 stuks / 13,44 m²
Uitstekend beoordeeld
15 klantreviews
Deze ongetrommelde klinker van 22 op 11 centimeter groot en 5 centimeter hoog is een duurzame betonklinker met een mooie strakke look & feel in de kleur grijs. Ook verkrijgbaar ... Deze ongetrommelde klinker van 22 op 11 centimeter groot en 5 centimeter hoog is een duurzame bet...
20.
42 /m²
4+1 gratis
Promo nog 6 dagen geldig
Bekijk alles in klinker
Kasseien beton getrommeld bruin 15x15x4 cm - 630 stuks / 14,49 m²
Uitstekend beoordeeld
7 klantreviews
Deze getrommelde kassei van 15 op 15 centimeter groot en 4 centimeter hoog is een duurzame betonklinker met een mooie doorleefde look & feel in herfstkleuren. Ook verkrijgbaar i... Deze getrommelde kassei van 15 op 15 centimeter groot en 4 centimeter hoog is een duurzame betonk...
26.
09 /m²
4+1 gratis
Promo nog 6 dagen geldig
Bekijk alles in kasseien
Terrasplank hardhout 2,8x14,5x240 cm onbehandeld Terrasplank hardhout 2,8x14,5x240 cm onbehandeld ecoCheque
Een terras aanleggen doe je in een handomdraai met deze langwerpige hardhouten terrasplank met reliëf van 240 cm lang. Het reliëf heeft vele voordelen: het maakt je terras uniek... Een terras aanleggen doe je in een handomdraai met deze langwerpige hardhouten terrasplank met re...
29.
99
Alleen in de winkel te koop
Bekijk alles in vlonder
Tuinpaal Azobe hardhout ± 6x6 cm lengte ± 100 cm Tuinpaal Azobe hardhout ± 6x6 cm lengte ± 100 cm ecoCheque
3 klantreviews
Tuinpaal Azobe hardhout ± 6x6 cm, lengte ± 1 meter De tuinpaal hardhout of piketpaal is ideaal om te gebruiken als de fundering voor een vlonderconstructie. Een vlonderconstruct... Tuinpaal Azobe hardhout ± 6x6 cm, lengte ± 1 meter De tuinpaal hardhout of piketpaal is ideaal om...
10.
49
20% korting vanaf 2 stuks
Promo nog 6 dagen geldig
Bekijk alles in tuinpaal

Pruim en kers snoeien

De beste tijd om je (sier)kersenboom of pruimenboom te snoeien is in augustus, na de oogst. In de winter snoeien is af te raden omdat de ziekte loodglans dan sneller binnendringt. Gebruik een takkenschaar of een klein boomzaagje en snoei waterloten (jonge twijgen die recht omhoog groeien) en zieke takken weg. Bij bomen snoeien lees je handige tips.

Laatste keer buxus snoeien

In augustus geef je de buxus voor de laatste keer een knipbeurt, zodat de haag of bol mooi strak de winter in gaat. Na de snoei mag je ze nog eens bemesten, maar gebruik geen grote hoeveelheden ineens. Kijk bij buxus snoeien voor meer tips.

Lavendel lichtjes snoeien

Na de bloei van de lavendel kun je de lavendel voor de tweede keer dit jaar snoeien. Het gaat hierbij om een lichte snoei waarbij je maximaal een derde van de lengte van de stengels weghaalt. Knip zeker niet te diep, anders heb je kans dat het struikje niet meer uitloopt. Lees meer bij lavendel snoeien.

Tip!

Gebruik na het snoeien de kopstekken van de lavendelplant om de lavendel te vermeerderen: doop de stekken in wat stekpoeder en zet ze in potgrond.

Planten en zaaien in de moestuin

Er valt op dit moment veel te oogsten uit de moestuin, maar denk ook na over later. Wil je volgend jaar aardbeien plukken, dan moet je deze in augustus nog planten. Werk voldoende compost door de grond en geef ruim water, aardbeien houden niet van droogte. Meer tips lees je bij aardbeien kweken. Ook kun je in augustus nog heel veel zaaien, zoals peterselie, sla, spinazie en snijbiet.

Gras maaien en gazon verzorgen

Bij warmte en vochtig weer kan het gras nu hard groeien. Misschien is het verleidelijk om je gazon flink kort te maaien (want: zo kun je er langer tegenaan), maar weersta die verleiding. Te kort maaien zorgt ervoor dat de graswortels verbranden. Stel als minimum vier centimeter in en maai bij voorkeur één tot twee keer per week. Al zul je bij aanhoudende droogte merken dat je veel minder vaak hoeft te maaien. Lees meer bij gras maaien.

Tip!

Vanaf half augustus kun je kale en verbrande plekken opnieuw bijzaaien. Gebruik hiervoor herstel graszaad.

Gazon sproeien bij droogte

Droog weer? Besproei je gazon dan één keer per week ongeveer een uur aan een stuk. Maak voor een klein gazon gebruik van een zwenksproeier die je aansluit op de tuinslang. Voor een groot gazon kun je een turbinesproeier of cirkelsproeier installeren. Heb je te maken met omliggende tuinpaden en terrassen en wil je dat er weinig water verloren gaat? Dan is een multisproeier de perfecte oplossing voor jou.

Ongedierte bestrijden: engerlingen, emelten, mieren en luizen

 • Spuit luizen weg met een harde waterstraal: met warm weer verspreiden ze zich snel. Geen succes? Gebruik een anti-bladluizenspray.
 • Zie je dikke, witte larven in je gazon? Grote kans dat je met emelten of engerlingen te maken hebt. Kijk bij emelten of engerlingen bestrijden wat je ertegen kunt doen.
 • Een mierenplaag houd je in toom met een mierenlokdoosje (plaats hem bij je achterdeur) of gebruik de mierenspray van ECOstyle.
 • Zit er een ziekte in je roos? Pluk de aangetaste blaadjes van de plant en bescherm ze tegen verdere schimmelaantasting met bijvoorbeeld Duaxo-spray.

Oppepper voor eenjarige zomerbloeiers

Staan je eenjarige zomerbloeiers er uitgeblust bij? Snoei ze dan nu nog wat terug en geef ze flink wat water met vloeibare mest; grote kans dat ze daarna weer opbloeien. Blijf de uitgebloeide bloemen weghalen zolang ze blijven bloeien.

Tip!

Geen redden meer aan? Neem dan afscheid van de zomerbloeiers en zet wat nazomerbloeiers zoals asters en viooltjes in de potten. Gebruik hierbij verse potgrond.

Meer tuinonderhoud in augustus

 • Blijf de verwelkte bloemen uit je rozenplanten knippen om doorbloei te stimuleren. Lijkt het alsof ze bijna uitgebloeid zijn? Geef ze nog wat rozenmest voor een laatste stimulans.
 • Heb je een kweekkas? Zorg dan dat je regelmatig lucht door ramen en deuren open te laten staan. Je kunt de ergste hitte weren door de ramen te behandelen met zonwerende verf.
 • Op lege plekken in de border kun je nu tweejarige planten zaaien (die volgend jaar bloeien), zoals duizendschoon, muurbloempjes en damastbloemen.
 • Geef je kuipplanten voor de laatste keer mest.
 • Blijf je composthoop keren zodat er weer zuurstof bij kan.
 • Topzware dahlia’s en hoge borderplanten kun je aanbinden met bindmateriaal om ze te beschermen tegen windstoten en stortbuien.
 • Snoei bij de blauweregen met een scherpe snoeischaar alle scheuten van dit seizoen terug tot op ongeveer 20 cm.

Bekijk de tuinkalender van alle maanden:

Tuinklussen in augustus

grindpad-aanleggen
Hoe leg ik een grindpad aan? stappenplan
moestuinbak-maken
Hoe zet ik een moestuinbak op poten voor in de tuin of op het balkon? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe snoei ik een lavendel plant? - Thumbnail
Hoe snoei ik een lavendel plant? stappenplan
Deze inspiratie komt voor in