De zomer is nu op z’n hoogtepunt. Tuinen staan in volle bloei en dat betekent veel tuinplezier! Ook kun je nu aan de slag met je lavendel snoeien, luizen en schimmels bestrijden, je gazon sproeien en je planten en gazon verzorgen. Zó breng je je tuin in augustus op orde.
De vakantieperiode is een fijn moment om wat klussen in de tuin aan te pakken. Ga bijvoorbeeld aan de slag met een grindpad aanleggen, een oprit met klinkers aanleggen of een terras met klinkers aanleggen.
Wil jij juist hout in je tuin voor dat ultieme vakantiegevoel, het hele jaar door? Leg dan een houten terras aan! Je kunt een houten terras op betonnen tegels aanleggen, of maak een houten terras op piketpalen.
De beste tijd om je (sier)kersenboom of pruimenboom te snoeien is in augustus, na de oogst. In de winter snoeien is af te raden omdat de ziekte loodglans dan sneller binnendringt. Gebruik een takkenschaar of een klein boomzaagje en snoei waterloten (jonge twijgen die recht omhoog groeien) en zieke takken weg. Bij bomen snoeien lees je handige tips.
In augustus geef je de buxus voor de laatste keer een knipbeurt, zodat de haag of bol mooi strak de winter in gaat. Na de snoei mag je ze nog eens bemesten, maar gebruik geen grote hoeveelheden ineens. Kijk bij buxus snoeien voor meer tips.
Na de bloei van de lavendel kun je de lavendel voor de tweede keer dit jaar snoeien. Het gaat hierbij om een lichte snoei waarbij je maximaal een derde van de lengte van de stengels weghaalt. Knip zeker niet te diep, anders heb je kans dat het struikje niet meer uitloopt. Lees meer bij lavendel snoeien.
Gebruik na het snoeien de kopstekken van de lavendelplant om de lavendel te vermeerderen: doop de stekken in wat stekpoeder en zet ze in potgrond.
Er valt op dit moment veel te oogsten uit de moestuin, maar denk ook na over later. Wil je volgend jaar aardbeien plukken, dan moet je deze in augustus nog planten. Werk voldoende compost door de grond en geef ruim water, aardbeien houden niet van droogte. Meer tips lees je bij aardbeien kweken. Ook kun je in augustus nog heel veel zaaien, zoals peterselie, sla, spinazie en snijbiet.
Bij warmte en vochtig weer kan het gras nu hard groeien. Misschien is het verleidelijk om je gazon flink kort te maaien (want: zo kun je er langer tegenaan), maar weersta die verleiding. Te kort maaien zorgt ervoor dat de graswortels verbranden. Stel als minimum vier centimeter in en maai bij voorkeur één tot twee keer per week. Al zul je bij aanhoudende droogte merken dat je veel minder vaak hoeft te maaien. Lees meer bij gras maaien.
Droog weer? Besproei je gazon dan één keer per week ongeveer een uur aan een stuk. Maak voor een klein gazon gebruik van een zwenksproeier die je aansluit op de tuinslang. Voor een groot gazon kun je een turbinesproeier of cirkelsproeier installeren. Heb je te maken met omliggende tuinpaden en terrassen en wil je dat er weinig water verloren gaat? Dan is een multisproeier de perfecte oplossing voor jou.
Staan je eenjarige zomerbloeiers er uitgeblust bij? Snoei ze dan nu nog wat terug en geef ze flink wat water met vloeibare mest; grote kans dat ze daarna weer opbloeien. Blijf de uitgebloeide bloemen weghalen zolang ze blijven bloeien.
Geen redden meer aan? Neem dan afscheid van de zomerbloeiers en zet wat nazomerbloeiers zoals asters en viooltjes in de potten. Gebruik hierbij verse potgrond.