inspiratie

Tuinkalender februari: hoe zorg ik in februari voor de tuin?

In februari worden de dagen alweer wat langer en maken we de tuin klaar voor de lente. De borders opruimen, bomen en struiken snoeien, siergrassen afknippen én zaaigoed bestellen. Je kunt deze maand namelijk al tomaten, pepers, maar ook plukbloemen voorzaaien!

Gazon: kalk strooien en nu al maaien?

Heb je nog geen kalk gestrooid, doe dat dan zeker vóór het eind van deze maand. Is het gras door het milde weer al wat gegroeid? Zolang het niet vriest en het gras niet vochtig is, mag je het gerust een keertje maaien. Zet de grasmaaier dan wel een standje hoger, zo maai je je gras niet te kort. Lees meer bij grasmaaien.

Bekijk het assortiment kalk

Bomen en struiken snoeien

Februari is dé maand om bomen en struiken te snoeien die hun bladeren verliezen, zoals de beukenhaag, haagbeuk, Cornus siberica, zomerbloeiende Clematis, fruitbomen, bolcatalpa en leilinde. Verwijder in elk geval dode en zieke takken. Kies een dag uit dat het overdag niet vriest, anders kunnen snoeiwonden invriezen en openbarsten. De bomen en struiken zullen in het voorjaar dan snel weer uitlopen.

Radicale snoeibeurt voor de beukenhaag

Wil je de haagbeuk of beukenhaag drastisch inkorten in hoogte of breedte? Dan is dit hét moment; de sapstroom staat nu nog stil. Kies een bewolkte dag uit en ga aan de slag. Kijk bij beukenhaag snoeien voor snoeitips.

Tip!

Bij de radicale snoei zal een gewone heggenschaar niet volstaan. Maak voor de dikke takken gebruik van een takkenzaag.

Appel- en perenbomen snoeien

Bij fruitbomen snoei je de kroon het beste open. Zo krijgt de kern genoeg lucht en zonlicht. Lees onze tips bij appelboom snoeien en perenboom snoeien.

Tomaten, paprika’s en pepers voorzaaien

Wil jij dit jaar je eigen zoete tomaten oogsten? Of paprika’s en pepers voor in de keuken? Dit is hét moment om ze binnen op je vensterbank voor te zaaien. Zo heb je rond half mei, als het niet meer vriest, al flinke plantjes die naar buiten kunnen, je moestuin of compacte moestuinbak in. Zaai ze in een kweekbak met speciale zaaigrond en geef ze een warme plek in huis.

Tip!

Je kunt nu ook al eenjarige plukbloemen als reukerwt en Zinnia’s voorzaaien!

Aan de slag!

VT tomaat sweetie 0,5 gram VT tomaat sweetie 0,5 gram ecoCheque
Wie van moestuinieren houdt, vindt zeker zijn gading bij GAMMA: van kleine zaadjes tot grote moestuinbakken. Een van die kleine zaadjes zijn deze zaden voor tomaat sweetie. Idea... Wie van moestuinieren houdt, vindt zeker zijn gading bij GAMMA: van kleine zaadjes tot grote moes...
4.
29
Alleen in de winkel te koop
Bekijk alles in groentezaad
Paprika torne di rossa giallo (rood) Paprika torne di rossa giallo (rood) ecoCheque
Dé paprikasmaak uit de Mediterrane keuken Paprika’s kweek ik meestal in potten, op die manier kan ik ze altijd in de zon zetten, op een beschut plekje in mijn moestuin of op mij... Dé paprikasmaak uit de Mediterrane keuken Paprika’s kweek ik meestal in potten, op die manier kan...
3.
95
Alleen in de winkel te koop
Bekijk alles in groentezaad
Agrofino zaai- en stekgrond 40 L
2 klantreviews
De potgrond voor zaaien en stekken van Agrofina (40 liter) bezit een ideaal evenwicht tussen luchtigheid en vochtigheid voor een gezonde kieming en een snelle beworteling van st... De potgrond voor zaaien en stekken van Agrofina (40 liter) bezit een ideaal evenwicht tussen luch...
8.
79
Bekijk alles in potgrond
VT reukerwt gemengd 4 gram VT reukerwt gemengd 4 gram ecoCheque
Wie van moestuinieren houdt, vindt zeker zijn gading bij GAMMA: van kleine zaadjes tot grote moestuinbakken. Een van die kleine zaadjes zijn deze zaden voor reukerwt gemengd. Id... Wie van moestuinieren houdt, vindt zeker zijn gading bij GAMMA: van kleine zaadjes tot grote moes...
1.
95
Alleen in de winkel te koop
Bekijk alles in bloem
VT zinnia grote dahliabloemige 1g VT zinnia grote dahliabloemige 1g ecoCheque
Wie van moestuinieren houdt, vindt zeker zijn gading bij GAMMA: van kleine zaadjes tot grote moestuinbakken. Een van die kleine zaadjes zijn deze VT zaden voor grote, kleurrijke... Wie van moestuinieren houdt, vindt zeker zijn gading bij GAMMA: van kleine zaadjes tot grote moes...
1.
55
Alleen in de winkel te koop
Bekijk alles in bloem
GAMMA potgrond universeel 50 L
Uitstekend beoordeeld
10 klantreviews
De GAMMA universele potgrond is van superieure kwaliteit en klaar voor gebruik. Dankzij de evenwichtige samenstelling, is deze potgrond geschikt voor alle kamer-, terras-, balko... De GAMMA universele potgrond is van superieure kwaliteit en klaar voor gebruik. Dankzij de evenwi...
8.
49
Bekijk alles in potgrond

Rozen, bomen, hagen en fruit aanplanten

Wil je een mooie rozenboog aanplanten? Of een beukenhaag, haagbeuk, frambozenlaantje of een boom? Deze bomen en struiken zijn nu met kale wortel verkrijgbaar, wat een stuk goedkoper is dan de aanschaf van planten in pot. Wacht niet te lang, want hoe eerder je plant, hoe beter. Werk bij de aanplant van hagen een bodemverbeteraar door de grond.

Siergrassen afknippen

Tegen het eind van deze maand mag je de vaste planten en siergrassen die boven de grond afsterven, terugknippen. Wacht hier in het geval van siergrassen niet te lang mee, anders knip je misschien in de jonge, groene scheuten. Bij siergrassen snoeien zie je een overzicht van de soorten die je nu mag terugknippen. Met een heggenschaar is deze klus het snelst geklaard.

Tip!

Versnipper het oude materiaal en gebruik dit als mulchlaag in de border; het onderdrukt onkruid en werkt op lange termijn als bodemverbeteraar.

Meer tuinonderhoud in februari

  • Controleer winterharde planten opnieuw op bladluizen. Behandel ze indien nodig met een geschikt product.
  • Houten tuinonderdelen die de winter niet volledig hebben overleefd, kun je nu al repareren. Kijk ook na of houten palen in de grond niet zijn gaan rotten, bestel anders nieuwe.
  • Bestel zaaigoed en vul je voorraad meststoffen en potgrond aan, die ga je de komende maanden nodig hebben.
  • Maak je serre en kweekkasjes schoon. Heb je er nog geen? Schaf een (kleine) serre aan om nu al wat gewassen buiten te kunnen zaaien.
  • Strooi compost over je borders.

Bekijk de tuinkalender van alle maanden:

Tuinklussen in februari

tuinkalender-februari-snoeien-gamma-app
Hoe bekalk ik mijn gazon? stappenplan
Tutorial - Hoe snoei ik een beukenhaag? - Thumbnail
Hoe snoei ik een beukenhaag? stappenplan
siergrassen-snoeien-gamma
Hoe snoei ik siergras? stappenplan