spouwmuurisolatie-640x360.jpg

Spouwmuur isolatie

2 stemmen

Klusniveau: Gemiddeld

Benodigheden

Zelfs de klassieke geïsoleerde spouwmuren beantwoorden niet aan de energieprestatienormen van vandaag (U-waarde maximaal 0.24 W/m2K). Muren zonder isolatie halen meer dan een driedubbele U-waarde (dus meer dan drie keer zo slecht).

Een spouwmuur herken je meestal aan de open stootvoegen. Dat zijn verticale openingen tussen twee gevelstenen die zich net boven de waterkeringslaag bevinden en die dienen voor de ventilatie van de spouw. De ruimte tussen je binnenmuur en buitenmuur – de spouw – wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Hoe dat gebeurt, verschilt bij nieuwbouw en renovatie.

Bij een verbouwing boren ze kleine gaten in je buitenmuur en vullen ze je spouw via een inblaastechniek met isolatiemateriaal. Achteraf worden deze gaten weer opgevoegd. Er zijn verschillende materialen: kunststofschuimen, vlokken, parels en korrels, en organische materialen zoals papiersnippers. De ingreep is zeer beperkt, de kosten minimaal en het resultaat onmiddellijk voelbaar.

Een analyse vooraf is wel nodig, want je spouw moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet ze bijvoorbeeld minstens vijf centimeter breed zijn. Ook je gevel moet nog in goede staat verkeren.

Het uitzicht van je woning verandert niet, de thermische prestaties uiteraard wel. Je kan ook twee of drie mogelijkheden van buitenmuurisolatie combineren. Vooral spouwmuurisolatie in combinatie met een isolerende voorzetwand, is in renovatie een erg efficiënte manier van isoleren.